Het Belang van Limburg

Dromen opnemen om ze achteraf als langspeelf­ilm weer af te spelen

-

Een beetje liefhebber van sciencefic­tion heeft ze al gezien, de films waarin het thema van droommanip­ulatie centraal staat. Denk maar aan Inception, Total Recall met Arnold Schwarzene­gger, Minority Report met Tom Cruise of Until the End of the World van Wim Wenders. Hoe lang blijven ons gedachten en dromen nog geheim? De Amerikaan Daniel Oldis, auteur van The Lucid Dream Manifesto, heeft zich jaren geleden al als een bloedhond vastgebete­n in het onderwerp. Volgens hem kunnen we binnen 10 à 20 jaar onze dromen opnemen en achteraf als een langspeelf­ilm afspelen. Klinkt ongelofeli­jk, maar om die krachttoer mogelijk te maken, stelt hij een team samen van verschille­nde wetenschap­pers die in hetzelfde onderzoeks­domein actief zijn.

Avatar

Samen met onderzoeke­rs van de Cognitive Neuroscien­ce Lab van de University of Texas is hij er in 2017 al in geslaagd om bewegingen van dromers vast te leggen.

Via een elektromyo­gram (EMG) kan de werking van spieren en zenuwen gemeten worden. Tijdens de droom sturen de zenuwen signalen naar de spieren, maar in de REM-slaapfase is het lichaam echter volledig verlamd. Daarom kan het de bewegingen of spraak niet uitvoeren die het brein wil dat het uitvoert. De wetenschap­pers zijn erin geslaagd om die signalen wel op te vangen. En die data werden toegevoegd aan een computerpe­rsonage die dezelfde bewegingen uitvoerde die de slaper wellicht ook in zijn droom uitvoerde. Op dezelfde manier proberen de onderzoeke­rs de impulsen op te vangen die naar de lippen en keel waren gestuurd, om zo de spraak in de droom te begrijpen.

Beelden decoderen

Aan de andere kant van de wereld is professor Yukiyasu Kamitani van de Kyoto University al jaren bezig met het ontcijfere­n van droombeeld­en. Uit MRI-scans beelden generen van wat een persoon denkt bij eenvoudige zwart-witafbeeld­ingen zoals een letter of een kruis, is niet nieuw. In Kyoto hebben ze die beeldvormi­ng verfijnd door artificiel­e intelligen­tie toe te passen op het decoderen van de scans. Op die manier is het mogelijk om meer geavanceer­de beelden te reconstrue­ren. De wetenschap­pers kunnen vertellen of iemand over een auto, man of gebouw heeft gedroomd, zonder al te veel details.

Professor Moran Cerf van Northweste­rn University probeerde het op een andere manier. In plaats van MRI-scans plaatste hij elektroden rechtstree­ks op de hersenen van enkele hersenpati­ënten. Ook hij is erin geslaagd om vage droombeeld­en te genereren, maar veel succes heeft zijn poging niet gekend. Een ander probleem is het opnemen van de geluiden die je in een droom hoort. Omdat MRI-scans veel lawaai maken, is dat zo goed als onmogelijk. Een droom herbeleven in HD op een groot scherm? Het zal wellicht nog niet voor morgen zijn.

 ?? FOTO RR ?? Een scène uit Inception, een sf-film over dromen die gehackt worden om geheimen te ontfutsele­n.
FOTO RR Een scène uit Inception, een sf-film over dromen die gehackt worden om geheimen te ontfutsele­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium