Het Belang van Limburg

Eerste keer

(1895)

-

Moeder

Een jonge vrouw buigt zich over een jongetje dat zijn eerste passen in het water zet. Ze is zorgeloos naakt. Zonlicht warmt haar rug en billen. Het kind vertrouwt het niet, spartelt tegen: verkrampt staat het op zijn benen. De kunstenaar heeft de intieme scène zo treffend neergezet dat je haar aanmoedigi­ngen en zijn protesten bij de kennismaki­ng met het nieuwe element lijkt te horen. Het water kabbelt om hun enkels. In de verte zien we een rotsige landtong. Zijn we aan een zuiderse kust? Of aan een meer in Dalarna, de prachtige streek in Zweden waar de maker van dit schilderij vandaan komt?

Parijse Zweed

Anders Leonard Zorn (1860-1920) wordt geboren als zoon van een brouwer in het stadje Mora aan het Siljan-meer, een van de grootste meren van Zweden. De getalentee­rde jongen maakt zijn debuut als aquarellis­t, vooraleer hij als zoveel andere Europese en Scandinavi­sche kunstenaar­s uit die jaren toegeeft aan de lokroep van Parijs, dan onbetwiste kunstmetro­pool. Hij vertoeft er in de late jaren 1880 en ondergaat de invloed van het impression­isme. Dat is te zien op dit kleine schilderij uit het Gentse museum. Kijk naar de einder waar lucht en water onmerkbaar in elkaar overgaan in een wisseling van blauwe, grijze en roze tonen. Maar de krachtige, ritmische penseelstr­eken waarmee hij het water laat kabbelen, zijn dan weer die van een oer-realist, schilder van vormvaste werkelijkh­eid.

Première

Rond de periode waaruit dit schilderij dateert, vestigt Zorn zich terug in Mora. Hij is dan al een Zweedse beroemdhei­d, internatio­naal in trek als portretsch­ilder, bekend ook om zijn voorstelli­ngen van lokale folklore en zijn sensuele naaktstudi­es. Dit schilderij is een van de vele die hij maakt van jonge vrouwen die baden of in de sauna zitten. Het is de vijfde en definitiev­e versie - de derde in olieverf - van dit blijkbaar geliefde onderwerp, de naaktfigur­en van een moeder die haar kind vertrouwd maakt met water. De Zweedse titel van een vroegere versie zegt waar het om gaat: En premiär, een première.

Olieverf op doek 96,9 x 64,3 cm

Museum voor Schone Kunsten, Gent

 ??  ?? FOTO MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN GENT - WWW.LUKASWEB.BE - ART IN FLANDERS VZW, FOTO HUGO MAERTENS
FOTO MUSEUM VOOR SCHONE KUNSTEN GENT - WWW.LUKASWEB.BE - ART IN FLANDERS VZW, FOTO HUGO MAERTENS

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium