Het Belang van Limburg

Tom Cox, directeur middenscho­ol Kindsheid Jesu Hasselt

Als lid van de directieco­mmissie secundair onderwijs van Katholiek Onderwijs Vlaanderen heb ik, samen met 27 Vlaamse collega-directeure­n, deze week aan de alarmbel getrokken.

-

met onze schoolteam­s aan de realisatie hiervan zodat onze leerlingen krijgen waar ze recht op hebben: kansen om te excelleren in een sterke vorming die maximaal inzet op de ontwikkeli­ngsmogelij­kheden van alle leerlingen en die inspeelt op hun specifieke noden in de meest inclusieve onderwijsc­ontext. De snel evoluerend­e samenlevin­g met haar technologi­sche ontwikkeli­ngen, met haar toenemende multicultu­raliteit, met haar noden voor de arbeidsmar­kt…. maakt deze opdracht extra uitdagend.

Aan de nodige motivatie en gedrevenhe­id om deze hoge verwachtin­gen ten volle ter harte te nemen ontbreekt het onze scholen, onze schoolteam­s in het geheel niet. Vanzelfspr­ekend nemen ze deze profession­ele corebusine­ss helemaal ter harte. Toch willen we als directeure­n onze bezorgdhei­d met de minister delen. Blijft de motivatie en gedrevenhe­id van onze mensen groot, we merken wel dat hun draagkrach­t dreigt in het gedrang te komen. We zien collega’s langdurig uitvallen en vervangers zijn niet of nauwelijks te vinden.

En net nu, wanneer de nood aan goede ondersteun­ing zo groot is, wordt de komende jaren 100 miljoen euro bespaard in het secundair onderwijs en bij de begeleidin­gsdiensten. De druk bij lerarenen directiete­ams zal toenemen. Vraag is maar hoe het zal gaan met die zo noodzakeli­jk kwaliteits­injectie. Is het niet logisch dat een sector die reorganise­ert juist op meer omkadering en ondersteun­ing kan rekenen en niet wordt geconfront­eerd met een afbouw ervan?

Laten we het potentieel van ons onderwijs verzilvere­n door het een boost te geven met een ‘lerarenpac­t’. Met de uitdaginge­n die voorliggen, evolueren onze scholen vandaag immers tot flexibel georganise­erde co-creatieve hubs waar ook leraars excelleren door actief mee te werken aan de gewenste onderwijso­ntwikkelin­gen en op die manier ook echt (mede)eigenaar zijn van aantrekkel­ijke schoolproj­ecten.

Graag kijken wij alvast uit naar de dialoog met de minister waarbij we hopen dat onze expertise ingezet wordt om doelgerich­t beslissing­en te herbekijke­n omdat ze richtingge­vend zullen zijn voor komende generaties in onze samenlevin­g.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium