Het Belang van Limburg

Tinne Lommelen, directeur VDAB Limburg

Vandaag telt Limburg 24.583 werkzoeken­den, dat zijn er 12.000 minder dan 5 jaar geleden toen Ford sloot. En de dalende trend zet zich verder.

-

Dus elke burger - werkend én (nog) niet werkend - ondersteun­en is de boodschap. Daarmee worden ook mensen tussen de 20 en 64 jaar die niet aan het werk zijn, maar potentieel wel aan het werk kunnen en willen, een extra doelgroep voor VDAB. Een extra zoektocht naar talenten om aan die steeds groter wordende arbeidsvra­ag te voldoen. Vlaanderen telt vandaag naar schatting een 450.000 anders-actieven. Een heel diverse groep: studenten, SWT-ers (bruggepens­ioneerden), leefloners, mensen met een ziekte-uitkering, mensen die inactief zijn door arbeidsong­eval of beroepszie­kte, mensen met een handicap, NEET-jongeren (jongeren tussen 15 en 24 jaar die geen school lopen, geen opleiding volgen en niet aan het werk zijn), huisvrouwe­n en -mannen, …

Dé kernvraag om van deze activering­sstrategie een succes te maken is: hoe kijken we samen aan tegen het recht of de plicht van elke burger om te werken? Anders gezegd, hoe maken we werken aantrekkel­ijk voor mensen die geen uitkering ontvangen en hun leven een andere invulling geven? Hoe maken we werken werkbaar voor mensen die vandaag niet kunnen deelnemen aan de arbeidsmar­kt? Een uitdagende nieuwe opdracht voor de VDAB… én partners. Want deze klus klaren we nooit alleen. Het vraagt een intensieve­re samenwerki­ng met werkgevers, lokale besturen en tal van andere actoren op de arbeidsmar­kt. We verruimen onze blik zomaar even van 24.000 werkzoeken­den naar 520.000 (Lim)burgers op beroepsact­ieve leeftijd.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium