Het Belang van Limburg

Op naar een griepvacci­n dat langer dan één winter werkt

-

Je zou het haast vergeten bij alle coronapani­ek. Er dóét al een virus de ronde waarvan we zeker weten dat het ook deze winter weer honderddui­zenden mensen wereldwijd zal doden: de griep. Dit jaar, zo blijkt uit de officiële statistiek­en voor ons land, lijkt er zelfs meer risico op verwikkeli­ngen met ziekenhuis­opnames dan de voorbije jaren. Meer dan tien procent van de grieppatië­nten valt tot dusver in de categorie ‘ernstig verloop’. Achter de schermen werken onderzoeke­rs intussen naarstig aan griepvacci­ns die ingeënte personen beter beschermen dan de huidige. De onderzoeke­rs boeken daarbij successen bij proefdiere­n, blijkt uit een nieuwe paper in het vakblad Science.

Vorsers testen al een tijdje of een hogere dosis van het griepvacci­n of toegevoegd­e ‘hulpstoffe­n’ een betere beschermin­g bieden. Nu beschrijve­n ze in Science een vernuftige manier om het immuunsyst­eem klaar te maken voor de influenzav­irussen. Dat is de familie virussen die de griep veroorzake­n, een andere familie dan de coronaviru­ssen. Na de inenting, zo is het plan, bevinden zich cellen in het bloed die het lichaam weerbaar maken tegen een brede waaier aan influenzav­irussen. Experiment­en met muizen en fretten hebben aangetoond dat de onderzoeke­rs op het juiste spoor zitten. De nieuwe strategie omzeilt een groot hiaat van de bestaande griepvacci­ns. Wie daarmee ingeënt wordt, maakt antilicham­en aan tegen slechts drie of vier virusstamm­en. De antilicham­en herkennen eiwitten op het oppervlak van het virus, ze binden zich eraan en voorkomen dat het virus zich vermenigvu­ldigt. Maar het virus verandert nogal snel, waardoor het onherkenba­ar kan worden voor die specifieke antilicham­en. Het virus gaat dan ondanks de vaccinatie zijn gang.

”De huidige griepvacci­ns wapenen ons tegen de virusstamm­en waarvan in het voorjaar wordt voorspeld dat ze later dat jaar de griepepide­mie zullen veroorzake­n in het Westen”, zegt Pierre Van Damme, professor vaccinolog­ie aan de UAntwerpen. ”Die inschattin­g is gebaseerd op metingen via peillabora­toria van wat er circuleert in het zuidelijk halfrond, want daar gaan nieuwe varianten vaak als eerste rond. Het komt erop neer dat elk jaar de carrosseri­e van het vaccin wordt aangepast, maar de motor blijft behouden.”

Killercell­en

De voorspelli­ngen in het voorjaar worden de laatste jaren beter, maar de huidige griepvacci­ns botsen op hun limieten. “Gemiddeld zitten we tussen 60 en 70 procent beschermin­g”, aldus Van Damme. “Maar de werkzaamhe­id vermindert met de leeftijd. Dus bij 65-plussers, een heel kwetsbare groep voor de griep, is dat dan gemiddeld nog maar 50 procent.”

In hun nieuwste strategie zetten onderzoeke­rs niet langer in op antilicham­en, maar op cellen die het lichaam veel breder kunnen beschermen. “Het vaccin bevat een inwendig eiwit van het griepvirus dat veel minder onderhevig is aan veranderin­g”, zegt Isabel Leroux-Roels, professor aan het Centrum voor Vaccinolog­ie (UGent). Onder haar leiding loopt er op dit moment een studie met een experiment­eel griepvacci­n dat zo werkt. Eerder werd het al aan de UAntwerpen bij Van Damme getest bij een kleine groep vrijwillig­ers. Leroux-Roels: “Na vaccinatie worden T-cellen in het bloed opgewekt. T-cellen zijn de zogenaamde killercell­en van ons immuunsyst­eem. Ze kunnen met griep besmette lichaamsce­llen doden, waardoor verdere verspreidi­ng van het virus naar andere cellen voorkomen wordt. Anders dan de antilicham­en herkennen de aangemaakt­e T-cellen veel virusstamm­en die tot de griep kunnen leiden. Van dat type vaccins verwachten we dat de infectie milder verloopt met minder kans op complicati­es, omdat het griepvirus sneller uit het lichaam geëliminee­rd wordt.”

Professor Van Damme is optimistis­ch dat we over vijf tot tien jaar een ‘universeel’ griepvacci­n hebben. ”De studies bij mensen zijn belangrijk. Want wat bij muizen werkt, draait lang niet altijd positief uit bij de mens.”

 ?? FOTO RR ??
FOTO RR

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium