Het Belang van Limburg

De betekenis van een banaan en fake news

-

Diezelfde Heijne?

Bas Heijne (60) lijkt soms alomtegenw­oordig. Hij heeft romans geschreven, Britse romans vertaald, Zomergaste­n op de Nederlands­e tv gepresente­erd, veel geïntervie­wd en zestien jaar lang actualitei­tscolumns voor de NRC geschreven. Recent nog een boekje over de erfenis van Gandhi, Martin Luther King en Mandela.

Zijn vorige essay Onbehagen. Nieuw licht op de beschaafde mens vertrok van de aanslagen in Parijs, januari 2015, Charlie Hebdo, en eindigde met de zin: “De aanslagen bevestigen de bij mij in de loop der jaren langzaam gegroeide gewaarword­ing, namelijk dat het wereldbeel­d waarmee ik opgroeide op een fundamente­le manier achterhaal­d is. En niet alleen het wereldbeel­d - ook mijn beeld van de mens.”

In de recente bundel over retoriek, De handen van Cicero, gaat zijn bijdrage over ‘de taal van de woede’: “Het heersende gebaar is nu de swipe: wat je niet bevalt, wat je niet aantrekkel­ijk vindt, wat tegen jouw mening ingaat, veeg je weg.”

Dit nieuwe boekje - ze zijn nooit dik - Mens/Onmens gaat over waarheid en identiteit, twee hedendaags­e obsessies die al een paar jaar in de lucht hangen.

Wat maakt Heijne zo fascineren­d? Zijn gebrek aan rechtlijni­gheid, het meanderen van zijn denken, het aftasten van de vele invalshoek­en: wat is er aan de hand, hoe komt dat zo, begrijpen we ook maar iets van de tijdgeest, hoe stellen we ons op?

→ Bas Heijne, Mens/ Onmens. Essay, met ‘geraadplee­gde literatuur’, hardcover, uitg. Prometheus, 2020, 128 blz., hardcover, 19,99 euro; e-boek: 11,99 euro. → Susan Sontag, Over fotografie, uitg. De Arbeidersp­ers, 2019, vert. H. Scheepmake­r, 240 blz., 21,50 euro; e-boek 10,99 euro.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium