Het Belang van Limburg

WEDSTRIJDE­N DIE MIJN LEVEN VERANDERD HEBBEN

Luca Brecel (Snooker)

-

Luca Brecel sneuvelde donderdag in de eerste ronde van de loterij, die officieel Shoot Out genoemd wordt. Het werd geen memorabele wedstrijd tegen exwereldka­mpioen Mark Williams, in tegenstell­ing tot...

KAMPIOEN VAN VEERTIEN

19 maart 2009

EK U19 in Sint-Petersburg

“Ik was net 14 jaar toen ik in Sint-Petersburg Europees kampioen U19 werd. Ik haalde het met 6-5 op de zwarte bal tegen de vijf jaar oudere Michael Wasley. Hij werkt intussen blijkbaar als stukadoor, zo zie je maar dat niet elke grote belofte het maakt. In de halve finales had ik Jack Lisowski, nu top 16 van de wereld, met 5-1 geklopt met onder meer een 135-break. Die week werd mijn grote doorbraak. Ik kon mijn profticket niet verzilvere­n omdat ik nog geen 16 jaar was, maar mocht twee jaar later alsnog naar de Main Tour.”

WELKOM BIJ DE PROFS

6 november 2011

UK Championsh­ip

“In mijn eerste profseizoe­n heb ik op mijn zestiende erg veel leergeld betaald. Zeker in de eerste ronde van het UK Championsh­ip. Tegen de ervaren Ian Mc Culloch dacht ik in het elfde en beslissend­e frame dat de buit binnen was na het potten van blauw. Ik vierde de zege, jammer genoeg iets te vroeg. Mc Culloch snookerde me met alleen roze en zwart op de tafel. Ik miste, hij speelde de tafel leeg en bezorgde me mijn grootste ontgoochel­ing in mijn prille carrière. Ik ervaarde het als een ‘Welkom bij de profs’. Achteraf bleek het een enorm leerrijke ervaring, waar ik nog vaak aan heb teruggedac­ht.”

STERVEN IN HET CRUCIBLE

21 april 2017

WK in Sheffield

“Het meest leer je uit de pijnlijkst­e nederlagen. De bitterste pil slikte ik bijna drie jaar geleden op het WK. Het is dubbel: ik hou zielsveel van het Crucible, maar ik won er nog nooit. Tegen Maguire en Walden was ik kansloos maar de twee andere keren had ik de winst in handen en liep het fout bij 10-9. Vorig jaar tegen mijn zwarte beest Gary Wilson, maar de nederlaag tegen Marco Fu was van een nog andere orde. Ik leidde met 7-1 en maakte toen een fout die ik nooit meer zal maken. Ik vergat de duimschroe­ven aan te draaien, gaf hem te makkelijk een kans om het momentum te verzamelen. Gelukkig zou ik enkele maanden later in het andere kamp staan.”

EERST RONNIE, DAN TITEL

20 augustus 2017

China Championsh­ip

“Mijn grootste triomf is de zege in het China Championsh­ip, die me in de top 16 van de wereld bracht. Nog meer dan mijn zege in de finale tegen Murphy (10-5) is mijn prestatie in de kwartfinal­e me bijgebleve­n. Ik klopte Ronnie O’Sullivan met 5-4, nadat ik met 1-4 achterston­d. Ik potte breaks van 110 en 103 om terug te komen tot 3-4. Daar zag ik dat zelfs de allergroot­sten het moeilijk krijgen als iemand van ver terugkomt. Ik strafte enkele missers van Ronnie keihard af. Het gaf me zo’n boost dat ik voelde dat die eerste tornooizeg­e er die week zou komen.”

 ?? FOTO AFP ?? Grootste succes: eindzege in China Championsh­ip.
FOTO AFP Grootste succes: eindzege in China Championsh­ip.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium