Het Belang van Limburg

Hounhanou aan laatste maanden bezig?

- Guy Volders

De passage van power forward Senna Hounhanou bij Tongeren zal er één van korte duur zijn. De dakwerker uit Luik vindt de combinatie met het basket op Top Division niveau te zwaar.

“Fysiek valt het echt niet te onderschat­ten”, stelt de goedlachse Waal die naar F1-piloot Ayrton Senna genoemd werd. “Om zes uur ’s ochtends moet ik al uit de veren. Dat het in deze periode van het jaar geen lachertje is om buiten te werken, daar hoef ik geen tekening bij te maken. Ik doe het spelletje nog enorm graag maar het vergt veel van me op de dagen dat er training is. Top Division is toch een niveau dat niet te onderschat­ten is.”

Hoe reageerde de club hierop?

“Zowel de club als de coach begrijpen mijn situatie en tonen het nodige begrip. Eigenlijk hadden we nog geen gesprek gehad over de toekomst, maar persoonlij­k voel ik het zo aan. De prioriteit is op dit moment het seizoen in schoonheid af te sluiten.”

Te beginnen met de match tegen Ninane, één van je ex-clubs…

“We zijn uit op revanche, want in de heenronde gingen we de boot in (79-72, nvdr.). Het zou goed zijn dat voor eigen publiek recht te zetten. Ik ben hier overigens heel graag. De club wordt profession­eel geleid en alles is goed omkaderd. Het doet me terugdenke­n aan mijn periode die ik als jonge prof in Zwitserlan­d doorbracht. Nadat ik mijn eerste basketstap­pen bij Fléron zette, maakte ik vanaf mijn 16de deel uit van de nationale jeugdselec­ties. Met JeanMarc Mwema en Olivier Troisfonta­ines (beiden Filou Oostende, nvdr.) beschikten we over een sterke lichting. Zo werden we in 2007 in Bulgarije Europees kampioen met de U18, voor Oekraïne en Polen. Via mijn manager kwam ik in contact met Fribourg in Zwitserlan­d. De club was net een academie aan het opstarten. Ik verbleef er twee seizoenen en was er de enige buitenland­se jonge speler. De levenskwal­iteit was er geweldig. Het spelniveau was in die tijd wat minder, maar de club heeft met de tijd grote stappen vooruit gezet en talentvoll­e spelers gevormd.”

Vervolgens kwam je uit voor Spirou Charleroi…

“Daar tekende ik een contract van drie seizoenen. De Kroaat Drazen Anzulovic was er coach, met Dario Gjergja als assistent. Ook Sacha Massot, Gerrit Major en Jonathan Tabu waren daar toen actief. Na twee seizoenen kreeg ik een aanbod uit de tv-wereld om deel te nemen aan Secret Story, een soort van Big Brother op de

Franse tv. Ik kreeg nog aanbieding­en voor televisie (TF 1 NRJ 12, nvdr.) wat maakte dat ik verschille­nde jaren niet baskette. Op zeker ogenblik wou ik terug wat stabilitei­t in mijn leven en keerde ik terug naar België. Bij Ninane pikte ik de draad van het basketten weer op.’

Bij die club was jouw link met Tongeren toen ook actief…

“Inderdaad, coach Olivier Martray was in die periode jeugdcoach. Nadat ik ook nog één seizoen voor Fleurus en nadien Royal 4 uitkwam, vroeg hij me of ik zin had in dit avontuur. Daar heb ik geen spijt van.”

→ Top Division Men 2B, zaterdag om 20.30u,

Tongeren – Ninane.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium