Het Belang van Limburg

Vroeger ploegmaats, nu tegenover elkaar als coach

-

De derby tussen Esperanza Pelt en Bilzen-Waltwilder in derde amateurlig­a B, dat is zaterdag (19.30u) onze match van het weekend, die dus live te volgen is op onze website www.hbvl.be. Trainers Mathieu Mertens en Koen Van Helden speelden in de jaren ‘90 nog samen bij Patro Eisden en zijn dit seizoen ‘depanneurs’ bij respectiev­elijk Pelt en Bilzen-Waltwilder.

Het kan straks wel eens een pittige derby worden op De Roosen. De bezoekers (15e met 16 ptn) knokken voor het behoud, Pelt (7e met 32 ptn) wil zicht op de eindronde houden. In de voorbereid­ing op de clash lieten we coaches Mathieu Mertens en Koen Van Helden herinnerin­gen ophalen.

Hoe lang hebben jullie samen gevoetbald bij Patro?

Van Helden: “Zeker 4 of 5 jaar. Thieu heeft nooit werk gehad met zo’n solide defensie voor zich (proest het uit). Alle gekheid op een stokje. Hij was een solide keeper met een fantastisc­he uitstralin­g en is na Patro prof geworden. Zelf ben ik na mijn legerdiens­t bij Vasco gaan werken.”

Mertens: “In mijn ogen was Koen een stevige verdediger. In 1997 ben ik bij Patro vertrokken met een profcontra­ct bij Germinal Ekeren op zak. Daarna volgde nog een jaar Geel. Patro ben ik zo uit het oog verloren. Gescheurde kruisbande­n bij Ekeren dwarsboomd­en mijn carrière.”

Volgen jullie elkaar nog of is het contact verwaterd?

Van Helden: “Destijds trokken we niet met elkaar op. Als je wegen dan éénmaal scheiden, verlies je elkaar meestal uit het oog. Zo gaat dat in de voetballer­ij. We hebben wel al een paar keer tegen elkaar gespeeld als trainer. Trouwens, op de voetbalsch­ool gaf ik ook les aan zijn zoon Jenthe, die nu in Nederland bij Go Ahead Eagles voetbalt. Schrijf maar op, dat wordt zeker een trainer.” Mertens: “Wij wonen dan wel allebei in Genk, mekaar tegenkomen is een eerder sporadisch gegeven. Als het al eens gebeurt, is dat als trainer op een of andere match.”

Bij de fusie in 2014 tussen Bilzen en Waltwilder kreeg toenmalig Waltwilder-trainer Mertens de voorkeur op Bilzentrai­ner Van Helden. Is er sprake van rancune?

Van Helden: “Helemaal niet. Toen had ik het er moeilijk mee, maar ik kon de keuze ook wel begrijpen. Thieu had samen met Johan Steegen de ploeg gevormd bij Waltwilder. En hij had meer ervaring.” Mertens: “Daar hadden Koen en ik weinig bij in te brengen. De fusie en al wat er rond draaide werd door het bestuur gevoerd. Bilzen ging toen zakken en Waltwilder promoveerd­e. Misschien gaf dat de doorslag. Wij hebben mekaar er nooit over aangesprok­en.”

Pelt kan zonder druk het veld op, voor Bilzen-Waltwilder is het van moeten?

Van Helden: “We moeten nog zes van de acht resterende partijen winnen. Als we geen individuel­e fouten maken, zijn we al een eind op weg.”

Mertens: “De situatie lijkt op papier gemakkelij­k voor ons, maar op het veld is het anders. Zij gaan zich aan die laatste strohalm vastklampe­n. Wij hebben het thuis moeilijker dan uit. Dan ligt de druk bij ons. Er is ambitie voor de top vijf en de eindronde. Cadeaus worden niet gegeven. We gaan alle sentiment opzij moeten zetten.”

 ?? FOTO DICK DEMEY ?? Ex-ploegmaats Koen Van Helden (links) en Mathieu Mertens (rechts) staan vanavond als coaches tegenover elkaar in de derby tussen Pelt en Bilzen-Waltwilder.
FOTO DICK DEMEY Ex-ploegmaats Koen Van Helden (links) en Mathieu Mertens (rechts) staan vanavond als coaches tegenover elkaar in de derby tussen Pelt en Bilzen-Waltwilder.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium