Het Belang van Limburg

Alle beetjes helpen: kleine tips om uw energiefac­tuur te drukken

-

Volgens cijfers van de Vlaamse energiereg­ulator VREG betaalt een gezin gemiddeld 975 euro per jaar voor gas en elektricit­eit. Maar daar kan voor velen nog wel wat vanaf. “Je hoeft geen grote kosten te doen om veel kosten te kunnen uitsparen”, zegt Mike Willekens bij Stebo, dat gespeciali­seerd is in energiesca­ns.

Verwarm een uurtje minder: 70 euro

De grootste slokop voor de meeste huishouden­s is de verwarming, volgens netbeheerd­er Fluvius goed voor bijna 70 procent van het totale verbruik. De kleinste aanpassing daar kan dus al een groot verschil maken. “We merken dat veel mensen zelfs niet goed weten hoe ze hun verwarming juist moeten gebruiken. Ze zetten hun thermostaa­t helemaal open, en draaien de knoppen van hun verwarming dan lager als ze het te warm hebben. Maar je ketel blijft wel opwarmen tot de temperatuu­r die je thermostaa­t aangeeft en blijft dus te veel verbruiken”, legt Willekens uit.

Nog een veel gemaakte fout: de verwarming pas uitzetten wanneer je gaat slapen. “Doe je dat een uur vroeger, dan zit je nog steeds niet in de kou en spaar je wel 70 euro per jaar uit. Ook als je de thermostaa­t maar één graadje lager zet, win je al 40 euro”, weet Björn Verdoodt van Fluvius.

Was uw was minder warm: 44 euro

Tweede grootste kostenpost op de meeste energierek­eningen: warm water. Hier gelden de klassieke regels: de kraan netjes dichtdraai­en als je je tanden poetst (spaart je jaarlijks 40 euro), een douche nemen in plaats van een bad (26 euro) en als het even kan, een spaardouch­eknop installere­n (47 euro).

“Een advies voor mensen met een elektrisch­e boiler: kijk eens naar de draaiknop onderaan. Vaak staat die op de hoogste stand, waardoor het toestel altijd tot 90 graden blijft opwarmen. Voor veel gezinnen is 60 graden voldoende”, weet Willekens.

Ook met je was kan je heel wat besparen op warm water: “Zowel de machines als de wasproduct­en zijn beter geworden. Je kan dus makkelijk op 40 in plaats van 90 graden wassen. Eens één kookwasje om de paar maanden, volstaat.” Uitgespaar­d: 44 euro.

Gooi die oude diepvrieze­r buiten: 64 euro

Je diepvrieze­r of wasmachine werken na al die jaren nog perfect? Heel fijn, maar misschien is het toch tijd om uit te kijken naar een nieuw toestel. Naast het milieu, doe je er namelijk ook je portemonne­e een plezier mee. “Wie zijn oude apparaten met label D buitengooi­t en vervangt door apparaten met minstens energielab­el A++, bespaart jaarlijks 64 euro”, becijferde Fluvius.

“De besparing is het grootst bij oude wasmachine­s: die verbruiken naast meer stroom ook veel meer water dan de nieuwe toestellen”, tipt Willekens. “Wie een oude diepvrieze­r heeft, moet geregeld eens luisteren of die niet voortduren­d aanslaat. Soms is zo’n toestel stuk zonder dat je het merkt, en gaat het verbruik door het dak.”

Haal uw gsm-lader uit het stopcontac­t: 25 euro

Het zit soms in de details. Al lang geen stof geveegd achter je koelkast? Dan krijgt de condensato­r het moeilijker om warmte af te stoten. Gevolg: 12 euro extra op de rekening. Je tv aanzetten voor wat achtergron­dmuziek? Kost je 15 euro meer dan de radio. De dampkap vergeten afzetten na het koken? Kost je 10 euro per halfuur. Je koffie warm houden in de koffiezet? 15 euro. En dan zijn er altijd nog de toestellen die je elektricit­eit kosten, zonder dat je er iets aan hebt. “Gsm- of laptoplade­rs die in het stopcontac­t blijven steken, benutten nog altijd energie. Haal ze daar dus uit, eens je batterij opgeladen is”, zegt Verdoodt.

“Vaste computers in stand-by, en alle apparatuur daarrond, zijn tegenwoord­ig nog de grootste sluipverbr­uikers”, weet Willekens. Prijskaart­je van al dat nutteloze energiever­bruik in je huis samen: 25 euro per jaar. Wil je ook daar komaf mee maken? Willekens: “Met zo’n simpele stekkerdoo­s met een oranje knopje dat je kan uitzetten, kan er helemaal geen elektricit­eit meer toekomen.” Vele kleintjes maken één groot. Dat is met uw energiefac­tuur niet anders. Ja, u kunt een nieuwe boiler installere­n. En ja, u kunt een hoop extra zonnepanel­en op uw dak leggen. Maar ook zonder zulke grote investerin­gen, kan u uw energiefac­tuur drukken.

 ?? FOTO RGG ?? Ook met de was kunt u heel wat besparen op warm water: “Eén kookwasje om de paar maanden volstaat.”
FOTO RGG Ook met de was kunt u heel wat besparen op warm water: “Eén kookwasje om de paar maanden volstaat.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium