Het Belang van Limburg

Vader verkrachtt­e dochter, moeder hield alles stil

-

“Ik ben vies van papa.” De feiten waarvoor een 60-jarige Hasselaar vrijdag terechtsto­nd zijn gruwelijk. Hij riskeert 7 jaar cel voor de jarenlange verkrachti­ng van zijn dochter. De moeder probeerde intussen alles stil te houden.

“Vuiligheid.” Dat kreeg de zestiger naar zijn hoofd geslingerd door een van zijn zonen bij aanvang van het proces. Hij zou niet veel later nog applaudiss­eren bij het aanhoren van de strafvorde­ring. “Het gaat om zeer, zeer ernstige feiten”, benadrukte de procureur meermaals. Die feiten speelden zich af tussen 2002 en 2006 toen het slachtoffe­r tussen acht en twaalf jaar oud was. Ze kwamen aan het licht na een klacht in 2017.

Het misbruik begon met het betasten boven de kledij, dan eronder, het gedwongen samen kijken naar porno om haar dan jarenlang te verkrachte­n. “Telkens als hij de gelegenhei­d had. Hij verstopte zelfs zaken in huis om zijn vrouw naar de winkel te sturen zodat de verdachte alleen zou zijn met zijn dochter. Overal waar hij kon, sloeg hij toe. In het huis, in een leegstaand appartemen­t dat in zijn bezit was, in de bosjes...” schetste de procureur.

Pallet van gruwel

“Het volledige pallet van gruwel zat erin”, aldus advocaat Roel Driessen, die het opnam voor het intussen gehuwde slachtoffe­r. Hij vroeg voor de vrouw de aanstellin­g van een deskundige om de schade te begroten en wou een voorlopige vergoeding van 25.000 euro voor haar.

De vader stapte in 2003 naar het vertrouwen­scentrum voor kindermish­andeling. Eerst hing hij een ongeloofwa­ardig verhaal op dat zijn dochter seksueel geobsedeer­d was om uiteindeli­jk het misbruik toe te geven. Hij belandde voor zes maanden in een instelling om zich te laten behandelen voor zijn alcoholpro­bleem en seksuele problemati­ek. “Daarna ging het misbruik gewoon voort. Zelfs de moeder wist ervan”, klonk het.

“Ik ben vies van papa”, zei het meisje onder meer tegen de moeder. De vrouw bekende pas van het misbruik te weten nadat de man zich had laten opnemen. “Van de feiten daarna weet ik helemaal niets. Ik probeerde mijn dochter ook weg te houden van mijn man”, sprak ze in de rechtbank.

Valium

Het openbaar ministerie en meester Driessen zagen het anders. “Ze gaf haar dochter een valiumpil voor een politiever­hoor. Ook polste ze na elk verhoor of de dochter niets verkeerds had gezegd. Met haar man zette de vrouw het meisje onder druk. ‘Ze gaan uw zussen plaatsen. Uw papa moet naar de gevangenis.’ Emotionele chantage.” Waarom ze nog altijd bij de man is, wou de rechter weten. “Voor de zorg van onze gehandicap­te zoon. Ik kan dat moeilijk alleen aan”, klonk het. De zestiger bekende het misbruik in de rechtbank. “Ik ben tot inzicht gekomen. Het spijt me enorm”, mompelde hij. “Ik wil niet dat ze verder afziet. Ik wil gewoon eerlijk zijn. Misschien is het dan voor haar gemakkelij­ker om het te verwerken. Waarom ik het niet eerder wou bekennen? Omdat ik me niet veilig voelde en bang was slaag te krijgen”, aldus de verdachte, die volgens onderzoek egocentris­ch en manipulati­ef gedraag vertoont.

VALWIND

Veilige thuis

Philippe Daeninck had de moeilijke taak om de verdachte te verdedigen. “Een uiterst delicate zaak. Wij gaan niet vitten op details. De ernst en de duur van de feiten laten dat niet toe. Mijn cliënt neemt de schuld in het dossier op zich. Belangrijk is de bekentenis en zijn wil om een behandelin­g te volgen. Ik vraag om een straf met uitstel.” Advocaat Pieter Helsen sprak namens de moeder dat er geen sprake was van actieve deelneming aan de verkrachti­ng en vroeg de vrijspraak. “Ze wou haar gezin samenhoude­n en haar dochter een veilige thuis bieden. Als ze ging poetsen, nam ze haar dochter mee om haar te beschermen tegen haar vader.”

In zijn laatste woord drukte de man nogmaals zijn spijt uit. Zijn echtgenote wenste het slachtoffe­r een goede toekomst toe nu ze in verwachtin­g is van haar eerste kindje. Vonnis op 20 maart.

 ?? FOTO JOGE ?? Ivo Slechten toont waar de panelen van de buurman insloegen op het huis. Boven: de geknakte bomen.
FOTO JOGE Ivo Slechten toont waar de panelen van de buurman insloegen op het huis. Boven: de geknakte bomen.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium