Het Belang van Limburg

Uitzonderl­ijk weerfenome­en richt ravage aan in Briegden

-

De krachtige wind die donderdaga­vond in enkele seconden over Briegden raasde, heeft veel schade aangericht. Volgens weerman Ruben Weytjens was hier wellicht sprake van een valwind. Op de Briegdenst­raat werden zes enorme dennen in één ruk geveld.

Rond 20.30 uur donderdaga­vond raasde een enorm krachtige wind door Briegden over een strook van 1 kilometer en met een vernietige­nde breedte van 30 meter. “Ik hoorde eerst een luid gekraak en dan verschille­nde slagen. Het bleken de grote dakprofiel­platen van de buur zijn opbergschu­ur te zijn die werden losgewrikt door de wind en 30 meter verder bij ons insloegen op het dak. De houten balken kletterden tegen het huis en stortten neer op het huis. Die enorme steunbalke­n vlogen tot aan de voorzijde van het huis, recht door de achterruit van de bestelwage­n. De schade loopt al snel op tot zo’n 10.000 euro”, zucht Ivo Slechten (48).

Ook aan de overzijde van de straat werden daken beschadigd en was er veel materiële schade. “Pannen zijn op auto’s gevallen en iets verderop is een rij van 6 dennen van 10 meter hoog in één klap tegen de vlakte gegaan.” Ook bij David Holtappels (38) is er veel schade. “Het dak kreeg het flink te verduren. De nok is enorm beschadigd. Dit huis staat er al van in 1964 en nog nooit is er een dakpan weggewaaid. Nu is niet alleen het dak beschadigd maar is ook de schuur aan de achterzijd­e volledig verwoest. De notelaar in de weide is gewoon ontworteld. Het spoor van vernieling is groot. Bij heel wat buren heeft de wind goed huis gehouden”, aldus David. “Gelukkig heeft de brandweer fantastisc­h werk geleverd om erger te voorkomen.”

Downburst

Volgens weerman Ruben Weytjens was het een valwind die over Briegden trok. “Als we zien dat alle dennen daar in de buurt in één richting zijn geknakt, lijkt het me geen windhoos te zijn geweest maar een valwind die vanop zo ‘n 3 kilometer hoogte naar beneden is getrokken door een fikse buienlijn. Bij een zomers onweer is dat niet uitzonderl­ijk maar in de winter is zo ‘n ‘downburst’ vrij uniek. Nu de temperatur­en aan de hoge kant liggen, groeien de buien door naar de hogere koude luchtlagen. Die koude lucht kan zich dankzij de bui plots aan hoge snelheid naar beneden begeven. Zo een valwind zagen we bijvoorbee­ld ook destijds bij Pukkelpop. Door het instabiele weer van de jongste weken lijkt het wel alsof de maartse buien en aprilse grillen zich vroeger op het jaar manifester­en.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium