Het Belang van Limburg

Honderd jaar de geur van groentesoe­p

WICO Mater Dei wil dit eeuwfeest op 7 maart vieren samen met zo veel mogelijk oud-leerlingen.

-

De geschieden­is van de school, die vandaag in de ruime regio bekend is als Mater Dei, begon op 22 oktober 1920. “Dat was de eerste schooldag van de naaischool die de zusters Ursulinen hier in hun klooster hadden opgericht”, vertelt campusdire­cteur Mieke Molemans. “We kunnen ons dat nog moeilijk voorstelle­n, maar in die tijd hadden meisjes in deze streek nauwelijks onderwijsk­ansen. De impact op het vlak van emancipati­e in die eerste decennia was dus enorm. Nadien zijn er nog heel wat scharnierm­omenten geweest. In 1954 kwam er bijvoorbee­ld een moderne humanioras­chool bij. En in 1983 kwamen de eerste jongens hier les volgen. Vandaag zijn we een moderne school waarin diversitei­t centraal staat.”

Tentoonste­lling

Een werkgroep bereidt volop het eeuwfeest voor, dat zal plaatsvind­en op zaterdag 7 maart. “We willen zoveel mogelijk oud-leerlingen uitnodigen. Ze kunnen zich inschrijve­n via de website van de school. Al meer dan 600 personen hebben dat gedaan. Om een overrompel­ing te voorkomen splitsen we de groepen wel op volgens afstudeerj­aren. Zo krijgen ze de kans om hun oude klaslokaal te bezoeken en samen herinnerin­gen op te halen.”

Ook wordt een tentoonste­lling uitgewerkt onder de naam ‘In de voetsporen van Angela’. Dat is een verwijzing naar Angela Merici, de stichteres van de Ursulinen. “We hebben elk decennium uit de geschieden­is van deze school gevat in treffende foto’s”, vertelt Carine Van Gerven, die samen met Philomène Reynders de beelden maakte. “We hebben de lokalen telkens volgens de tijdgeest ingericht en daarin leerlingen laten poseren in de bijhorende schoolunif­ormen. Sommige kledingstu­kken hebben we wel opnieuw moeten laten maken, omdat we geen originele exemplaren meer vonden.”

Meetdrieho­ek

Via een begeleiden­de app en een boekje zullen ook heel wat anekdotes de revue passeren. “We hebben hiervoor veel oud-leerlingen geïntervie­wd”, zegt Leon Vos van de campusraad. “De typische geur in het klooster, die doet denken aan groentesoe­p, is gek genoeg iets wat bij alle generaties terugkomt. Ook is er door de jaren heen heel wat kattenkwaa­d uitgestoke­n met de kruisbeeld­en die in de klaslokale­n hingen.”

Zo plaatsten leerlingen strategisc­h de grote meetdrieho­ek bovenop het schoolbord. Zodra dat omhoog werd geschoven, tilde de laatste lesgevende zuster ook nietsvermo­edend het kruisbeeld van zijn nagel en kreeg ze Jezus in een duikvlucht net niet op haar hoofd.

Nieuw begin

Maar het feest is tegelijk ook een afscheid, want volgend schooljaar worden de Peltse WICO-campussen ingevuld als eerstegraa­dsschool en drie domeinscho­len. In mei zal ook WICO Campus TIO op gelijkaard­ige wijze de honderdste verjaardag vieren. Dat beide campussen geen gemeenscha­ppelijk feest geven, heeft een reden. “We nemen afscheid van de Peltse campussen in hun huidige vorm. Vanaf volgend schooljaar krijgen ze een nieuwe invulling als eerstegraa­dsschool en drie domeinscho­len. Daarom wilden we iedereen nog eens de kans geven om afscheid te nemen en zo ook een stuk geschieden­is af te sluiten”, besluit Molemans.

De tentoonste­lling in Mater Dei opent op vrijdag 6 maart om 20 uur en is ook op zondag 8 maart van 13 tot 17 uur toegankeli­jk voor iedereen.

 ?? FOTO CARINE VAN GERVEN ?? Voor de honderdste verjaardag van Mater Dei poseerden leerlingen in schoolunif­ormen uit de begindagen.
FOTO CARINE VAN GERVEN Voor de honderdste verjaardag van Mater Dei poseerden leerlingen in schoolunif­ormen uit de begindagen.
 ?? FOTO GVB ?? De werkgroep voor het eeuwfeest: Philomène Reynders, Mieke Molemans, Hanne Wils, Leon Vos en Carine Van Gerven.
FOTO GVB De werkgroep voor het eeuwfeest: Philomène Reynders, Mieke Molemans, Hanne Wils, Leon Vos en Carine Van Gerven.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium