Het Belang van Limburg

Plan Limburgs openbaar vervoer klaar voor de zomer

-

De afgelopen maanden hebben de 42 Limburgse steden en gemeenten intensief gewerkt aan het openbaar vervoerpla­n. “Het ziet ernaar uit dat wenog voor de zomer klaar zijn met ons huiswerk. Vanaf december 2021 treedt dit nieuw plan in werking”, vertelt Sven Lieten van de vervoerreg­io Limburg.

In het nieuw openbaar vervoerpla­n tekent de vervoerreg­io samen met De Lijn de busverbind­ingen uit. Enkel over de busverbind­ingen tussen grote steden - het zogenaamde kernnet beslist De Lijn zelf. De 42 Limburgse gemeenten hebben via de vervoerreg­io inspraak in het aanvullend net en hebben daarvoor een budget van 31,7 miljoen euro ter beschikkin­g. Maar hier en daar bestaat de vrees dat dit in de praktijk niet tot een beter openbaar vervoer in hun gemeente zal leiden.

“We hebben binnen de vervoerreg­io vastgestel­d dat elke gemeente specifieke wensen heeft. Maar we gaan die niet allemaal kunnen inwilligen”, stelt gedeputeer­de Bert Lambrechts (N-VA). “Het budget dwingt ons om die middelen efficiënt in te zetten en creatieve oplossinge­n te zoeken”, vult Lieten aan.

Over het vervoer op maat beslissen de gemeenten zelf. Een budget van 5 miljoen euro, het exploitati­ebudget van de belbus van De Lijn. “Over enkele weken zal Vlaams minister Weyts aankondige­n dat hij extra middelen zal vrij maken voor de verdere uitbouw van dit vervoer op maat”, verklapt Lieten nog.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium