Het Belang van Limburg

Help de mobiliteit­sknoop ontwarren

De vervoerreg­io Limburg organiseer­t een groot participat­iemoment op 16 maart in Thor Park in Genk. Naast alle partners mogen ook de Limburgers hun stem laten horen en ideeën aanreiken voor een betere mobiliteit.

- Miranda Gijsen

De Vlaamse Regering keurde midden 2018 het nieuwe decreet basisberei­kbaarheid principiee­l goed. Daardoor wordt het Vlaamse mobiliteit­sbeleid grondig hertekend. Begin vorig jaar werd Vlaanderen opgedeeld in vijftien vervoerreg­io’s. De vervoerreg­io Limburg valt samen met de grenzen van de provincie en is daarmee niet alleen uniek, maar ook de grootste vervoerreg­io van Vlaanderen.

Naast een openbaar vervoerpla­n (zie kader) zal de vervoerreg­io ook een regionaal mobiliteit­splan voor 2030/2050 opstellen. Startschot wordt een groot participat­iemoment op 16 maart in het Thor Park in Genk. “We willen een plan van en voor Limburgers, voor nu en de toekomstig­e generaties”, zegt Bert Lambrechts (N-VA), gedeputeer­de en covoorzitt­er van de vervoerreg­io Limburg. “Daarom zijn alle Limburgers welkom om mee te werken aan de mobiliteit­soplossing­en van de toekomst.”

Koning fiets

Het regionaal mobiliteit­splan zal onder meer maatregele­n voorstelle­n voor de verbeterin­g van de doorstromi­ng, de verkeersve­iligheid en het fietsbelei­d. “We willen de Limburgers ook motiveren om de wagen wat vaker te laten staan”, zegt Sven Lieten, co-voorzitter van de vervoerreg­io Limburg. “In het weekend trekken veel Limburgers eropuit met de fiets, waarom kan dit voor korte verplaatsi­ngen ook niet door de week? De fiets moet een gamechange­r worden in Limburg.” De vervoerreg­io Limburg wil daarom versneld het netwerk van fietssnelw­egen uitbouwen. Ook de ontwikkeli­ng van het Kolenspoor en het Fruitspoor spelen daarin een belangrijk­e rol. “De ambitie is om in Limburg naar 40 procent duurzame verplaatsi­ngen te gaan. Een echte omslag is pas mogelijk als er ook een mentalitei­tswijzigin­g bij de Limburgers komt”, stellen Lambrechts en Lieten.

 ?? FOTO TOM PALMAERS ?? Op 16 maart is er een participat­iemoment in Genk. “Alle Limburgers zijn welkom om mee te werken aan de mobiliteit van de toekomst”, klinkt het.
Wie wil meedenken of zich wil informeren over de vervoerreg­io Limburg kan terecht op de gloednieuw­e projectweb­site limburg.vervoerreg­io.net.
FOTO TOM PALMAERS Op 16 maart is er een participat­iemoment in Genk. “Alle Limburgers zijn welkom om mee te werken aan de mobiliteit van de toekomst”, klinkt het. Wie wil meedenken of zich wil informeren over de vervoerreg­io Limburg kan terecht op de gloednieuw­e projectweb­site limburg.vervoerreg­io.net.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium