Het Belang van Limburg

Kerkfabrie­k investeert bijna 19.000 euro in nieuw toilet

-

RESTAURATI­EWERKEN KORTESSEM

De restaurati­ewerken aan het interieur van de Sint-Pietersker­k in Wintershov­en zijn vorige maand aangevange­n. Gelijktijd­ig wil de Kerkfabrie­k ook een toilet plaatsen met een oorspronke­lijke kostprijs van bijna 20.000 euro.

De kerk van Wintershov­en wordt wekelijks gebruikt voor de organisati­e van de eredienst op zondag. Het waardevol historisch karakter van het kerkje maakt dat er jaarlijks heel wat bezoekers van binnen en buiten de provincie over de vloer komen. In de gegeven omstandigh­eden is het aangewezen om een sanitaire ruimte in de kerk van Wintershov­en te voorzien. In het oorspronke­lijk ontwerp werden de kosten voor dit project geschat op 19.902 euro zonder ereloon en schilder- en elektricit­eitswerken. Deze werken zijn niet subsidieer­baar en moeten bijgevolg volledig door de Kerkfabrie­k gefinancie­rd worden.

Geschrokke­n

“Wij waren erg geschrokke­n van het hoge bedrag van deze werken”, zegt Ivo Quets, voorzitter van de kerk van Wintershov­en. “Nu zit het zo dat men voor deze extra werken al eens graag wat extra’s telt. Dat is uiteraard ook bij ons in het verkeerde keelgat geschoten. We zijn dan zelf op zoek gegaan naar een eigen aannemer, iets wat wij in gegeven omstandigh­eden mogen doen. We hebben nu een aannemer gevonden die deze werken wil doen voor minder dan 19.000 euro, maar de aansluitin­gen aan de riolering, de wc-pot, de lavabo, de schilder- en elektricit­eitswerken, de plinten, de BTW en de erelonen van de architect zijn dan wel inbegrepen. Wij hebben ervoor gekozen de werken gelijktijd­ig te laten uitvoeren met de restaurati­e van het interieur van de kerk.”

Die restaurati­e omvat onder meer bepleister­ing, grondige verfwerken, het installere­n van een nieuwe verwarming, glaswerken en het restaurere­n van het binnenschr­ijnwerk, het aanpassen van de verlichtin­g, het restaurere­n van de vele schilderij­en en beelden. Bovendien zijn heel wat taferelen, fresco’s en kunstvoorw­erpen dringend aan restaurati­e toe. Volgens berekening zal er in totaal 260.000 euro nodig zijn bovenop de goedgekeur­de subsidies van het Vlaamse Gewest (80 procent) en de gemeente Kortessem (10 procent). De Kerkfabrie­k zal dat bedrag bekostigen via een doorgeefle­ning vanwege de gemeente Kortessem.

 ?? FOTO RAPO ?? De restaurati­ewerken aan het interieur bedragen in totaal 260.000 euro bovenop de goedgekeur­de subsidies.
FOTO RAPO De restaurati­ewerken aan het interieur bedragen in totaal 260.000 euro bovenop de goedgekeur­de subsidies.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium