Het Belang van Limburg

Tovert gerst arme grond om in rijke landbouwgr­ond?

-

KLIMAAT

straks toch vruchtbaar kunnen zijn voor landbouw. “De ruimte die beschikbaa­r is om aan landbouw te doen, staat onder druk”, vertelt projectlei­der François Rineau. “Met dit onderzoek willen we nagaan hoe we arme gronden toch bruikbaar kunnen maken voor het telen van voedsel, voedergewa­s of biomassa.”

Europa investeert 1,5 miljoen euro in dit onderzoek, de UHasselt krijgt 165.000 euro subsidies om mee te werken. “Aan het project werken ook universite­iten en onderzoeks­centra mee uit Frankrijk, Duitsland, Litouwen, Estland en Polen. Zij zullen allemaal veldexperi­menten doen. Met onze Ecotron zijn wij uniek, omdat we als enige het effect van het klimaat op lange termijn kunnen simuleren en onderzoeke­n.” Het onderzoek van de Universite­it Hasselt zal dus een soort ijkpunt zijn, omdat het onder gecontrole­erde omstandigh­eden gebeurt.

Gerst

Concreet zullen de onderzoeke­rs experiment­eren met gerst, een graansoort die ook goed groeit op arme grond. “In drie klimaatkoe­pels zullen we de gerst zonder toevoeging van meststof telen. In drie andere koepels zullen we silicium toedienen aan het blad van het gewas. Op die manier willen we in kaart brengen of gerst het beter doet met of zonder silicium en in welke klimaatoms­tandighede­n dat wel of niet het geval is.”

Planten kunnen beter tegen stress door bijvoorbee­ld droogte, als ze voldoende silicium kunnen opnemen. Daarnaast bevordert silicium ook het afweersyst­eem van planten, waardoor de uitbreidin­g van ziekten in het gewas wordt vertraagd.

Maart

De afgelopen drie jaar groeide in de veertien koepels van Ecotron de gezonde heide onder ons huidig klimaat. Maar door de hitte en droogte van de voorbije zomers is die heide in bijna de helft van de koepels volledig afgestorve­n. “Vanaf volgende week zullen we daarom in zes koepels de heide en bovenste laag aarde vervangen door nieuwe zandgrond uit het Nationaal Park”, licht projectman­ager Natalie Beenaerts toe. “In maart zullen we in deze koepels gerst zaaien en kan het onderzoek starten. In de andere acht koepels wordt de heide verder onderzocht.” De resultaten van het onderzoek worden ten vroegste in 2023 verwacht.

 ??  ??
 ?? FOTO JG ?? In maart wordt in zes klimaatkoe­pels van de Ecotron gerst gezaaid om na te gaan of arme grond in de toekomst ook benut kan worden als landbouwgr­ond.
FOTO JG In maart wordt in zes klimaatkoe­pels van de Ecotron gerst gezaaid om na te gaan of arme grond in de toekomst ook benut kan worden als landbouwgr­ond.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium