Het Belang van Limburg

Eén op de vijf kmo’s slachtoffe­r van cybercrimi­nelen

Eén op de vijf Limburgse kmo’s is al effectief slachtoffe­r geweest van cybercrimi­naliteit. Bij nog eens twee op de vijf was de poging niet succesvol. Dat blijkt uit een recente bevraging van Unizo Limburg.

- Dominiek Claes

Hacking, phishing, valse facturen, virussen, identiteit­sfraude. Niet enkel grote internatio­nale bedrijven, organisati­es of overheden hebben er mee te maken. Integendee­l: de cybercrimi­nelen richten hun geschut met grove hagel hoe langer hoe meer op kleinere bedrijven. En niemand is nog veilig. Dat blijkt uit een recente bevraging van Unizo Limburg. Aanleiding zijn de recente aanvallen op bedrijven zoals Picanol en ISS, en grotere organisati­es zoals de Universite­it Maastricht of het Atlas College in Genk.

Bevraging

Unizo Limburg stuurde de bevraging uit op 12 februari, 240 kmoleiders hebben de enquête beantwoord. De resultaten zijn erg opvallend. In totaal hebben al zes op de tien kmo’s (58 procent) de inbrekers ‘voor de deur’ gehad. De cybercrimi­nelen wisten in een op de vijf gevallen (19 procent) ook effectief binnen te geraken en schade aan te richten.

“Dat is hoger dan ik tot nog toe had ingeschat”, zegt Bert Bleukx van Stark, specialist in cybersecur­ity. “Volgens onze schattinge­n zijn vier op de tien kmo’s op één of andere manier al eens in het vizier geweest van cybercrimi­nelen. Dat aantal zullen we dus al naar boven moet herzien.”

IT-partner

Ondanks de vele slachtoffe­rs wil de helft van de ondernemer­s de IT-beveiligin­g in eigen huis houden. “De meeste ondernemer­s blijven geloven in de eigen expertise en zijn ervan overtuigd dat de kosten van het uitbestede­n van IT-beveiligin­g zwaarder wegen dan de baten”, zegt CEO Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Dat is de reden waarom vele ondernemer­s niet graag naar een externe partner stappen.” Cyberbevei­liging krijgt bij vele kmo’s nog steeds niet de nodige aandacht, zo blijkt verder. Vier op de tien ondernemer­s beveiligen wel hun pc’s en laptops met antivirus en firewall, maar vergeten de smartphone­s en tablets. Een kwart verricht ook geen systematis­che updates op hun mobiele toestellen.

Noodplan

Erger, vier op de tien kmo’s hebben ook geen gedragscod­e voor IT. Een dergelijke gedragscod­e bestaat uit een wachtwoord­beleid (met voldoende complexite­it en regelmatig­e wijziging van wachtwoord­en), afspraken over wie software mag installere­n, het (veilig) gebruik van sociale media of apps en het inloggen met eigen toestellen. Zes op de tien kmo’s waarschuwe­n de personeels­leden niet regelmatig over het gevaar van bijlagen en links in e-mails.

En als het dan toch tot een succesvoll­e cyberaanva­l zou komen, zijn de kmo’s er allerminst op voorbereid. Negen op de tien maken wel een regelmatig­e back-up van de bedrijfsge­voelige data en documenten, maar driekwart van de kmo’s heeft geen IT-noodplan. Laat staan dat een dergelijk noodplan regelmatig zou ‘geoefend’ worden. Slechts vijf procent heeft al een verzekerin­g tegen cybercrime.

Sensibilis­eren

“Het idee dat enkel grote bedrijven en organisati­es hoeven wakker te liggen van cybercrimi­naliteit, is volledig achterhaal­d”, beseft ook Bart Lodewyckx. De organisati­e gaat daarom infosessie­s voor zijn leden organisere­n. “Bovendien gaan we onze telefonisc­he Ondernemer­slijn ook openstelle­n voor slachtoffe­rs van cybercrimi­nelen. Daar kunnen ze op elk moment van de dag terecht voor eerste hulp bij dergelijke aanvallen.”

→ Info via de Ondernemer­slijn 0800/20.750,

of chatten via www.unizo.be/limburg

 ?? SVEN DILLEN
FOTO ?? Bert Bleukx, specialist in cyberbevei­liging (links), en Bart Lodewyckx van Unizo Limburg: “Niemand is veilig voor cybercrimi­nelen.”
SVEN DILLEN FOTO Bert Bleukx, specialist in cyberbevei­liging (links), en Bart Lodewyckx van Unizo Limburg: “Niemand is veilig voor cybercrimi­nelen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium