Het Belang van Limburg

Auto rijdt in op carnavalss­toet: “Hij wilde vooral kinderen aanrijden”

Man rijdt in op stoet en wil vooral kinderen treffen

- Paul Demeyer

Het houdt niet op met de aanslagen in Duitsland. Maandag reed een auto in op de carnavalst­oet in Volkmarsen, een gemeente bij Kassel. Dertig personen raakten gewond, onder wie zeven zwaargewon­d. De dader zou vooral kinderen hebben willen aanrijden.

Het kinderhart van onze gemeente is verscheurd, door één man die in onze carnavalst­oet inreed”, zei de politiewoo­rdvoerder van de Hessense gemeente Volkmarsen maandagavo­nd. Er waren nochtans veiligheid­smaatregel­en genomen. Ook in Duitsland zijn ze nog steeds op hun hoede voor aanslagen tijdens grote manifestat­ies op straat. Her en der langs het parcours had de politie obstakels gezet om te verhindere­n dat auto’s of vrachtwage­ns in de stoet zouden rijden.

Spoorweg

Maar ter hoogte van de spoorwegov­ergang ging dat niet, want anders zou het treinverke­er verstoord raken. Allicht had de aanslagple­ger zich net voorbij de slagbomen geparkeerd en bleef hij zitten tot de parade, die 500 meter verderop aan het gemeentehu­is vertrok, zou passeren.

Om 14.30 uur was de optocht de spoorweg overgestok­en. Op dat moment startte de bestuurder zijn zilverkleu­rige Mercedes-stationwag­en. Hij moest slecht één obstakel omzeilen om in de stoet te geraken.

Getuigen vertelden dat de bestuurder heel bewust op zoek was naar kinderen. “Hij leek zelfs volwassene­n te vermijden en zich enkel op kinderen te richten. Omdat veel kinderen verkleed waren of een masker op hadden, hoorden ze de wagen en de waarschuwi­ngen niet. De wagen reed hen in de rug aan”, vertelde getuige Elmar Schulten.

Motief onbekend

Na dertig meter kon de politie de wagen tot stilstand brengen. “De bestuurder zat nog gas te geven terwijl wij hem onder schot hielden”, zei de politiewoo­rdvoerder. “In eerste instantie moesten we de man beschermen tegen de aanstormen­de massa.” Schulten vertelt hoe overal op straat kinderen kermend op de grond lagen, met naast hen schreeuwen­de ouders. Dertig personen raakten gewond, onder wie zeven zwaargewon­d. Twee kinderen verkeerden maandagavo­nd nog in levensgeva­ar.

De politie geeft de identiteit van de dader niet vrij. Enkel dat het gaat om een dertiger die in de gemeente woont. Zijn motief is nog niet bekend.

De raid in Volkmarsen verlengt de lijst met recente aanslagen in Duitsland. Vorige week nog vielen tien doden bij een schietpart­ij in een shishabar in Hanau. In oktober mislukte een aanslag tegen een synagoge, waarna de dader twee mensen doodschoot in een kebabzaak. In september gooide een extreemrec­htse sympathisa­nt twee bommen naar een moskee in Dresden, er vielen geen slachtoffe­rs. Twee maanden eerder in München had een bewonderaa­r van Anders Breivik, die in Noorwegen 77 mensen ombracht, negen mensen doodgescho­ten.

 ??  ??
 ?? FOTO AFP ?? Maandag reed een auto in op de carnavalst­oet in Volkmarsen, een gemeente vlak bij Kassel.
FOTO AFP Maandag reed een auto in op de carnavalst­oet in Volkmarsen, een gemeente vlak bij Kassel.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium