Het Belang van Limburg

België bereidt zich voluit voor op komst van coronaviru­s

Het coronaviru­s heeft zeven doden geëist in Noord-Italië. Meer dan 200 mensen zijn er besmet, elf gemeenten zijn in quarantain­e. Ons land bereidt zich ondertusse­n ook voor op de komst van het virus.

- NOORD-ITALIË Olivier Simons en Kristof Simoens

Maandag zijn in Italië nog eens drie mensen bezweken aan het coronaviru­s waardoor het dodental op zeven staat. De Italiaanse

regering neemt strenge maatregele­n om het virus in te dammen. Elf gemeenten in Noord-Italië zijn in quarantain­e geplaatst, samen zo’n 50.000 inwoners. In de getroffen regio zijn veel inwoners intussen aan het hamsteren in de supermarkt­en. Alle scholen en veel openbare gebouwen zijn gesloten, en ook cafés en discotheke­n moeten ’s avonds dicht.

Volgens viroloog Marc Van Ranst is de kans op een uitbraak van corona in ons land groot. Moest het zover komen dan liggen er ook bij ons drastische maatregele­n op tafel. Dat gaat van strengere bewaking van het grondgebie­d tot het isoleren van besmette personen en zelfs de lockdown van hele dorpen of steden.

In het noorden van Italië zijn inmiddels al meer dan 200 mensen besmet met Covid19, de officiële naam van het coronaviru­s. Vooral in de regio ten zuidoosten van Milaan grijpt de longziekte om zich heen. In de gemeente Codogno dook vorige week de eerste patiënt op. Een 38-jarige Italiaan werd er ernstig ziek en besmette heel wat mensen. Het plaatsje wordt dan ook als het centrum van de uitbraak gezien.

In Italië eiste het coronaviru­s – dat inmiddels aan alle voorwaarde­n van een pandemie voldoet – nu al zeven doden. Telkens ging het om oudere mensen die vaak al gezondheid­sproblemen hadden. Het zevende slachtoffe­r gisteren was een patiënt met een nierziekte. De Italiaanse regering neemt strenge maatregele­n om het virus in te dammen. Zo zijn elf gemeenten in Noord-Italië in quarantain­e geplaatst. Samen gaat het om zo’n 50.000 inwoners.

Binnen blijven

Dirk Verwimp (55) uit Kortessem woont al zestien jaar met zijn vrouw en twee kinderen in Cremona, op zo’n 35 kilometer van het afgesloten plaatsje Codogno. Hij werkt er als directeur van de Italiaanse vestiging van Katoen Natie. “Cremona is zelf niet volledig afgesloten, maar zit in de zogenaamde gele zone”, preciseert

Dirk. “Alle scholen zijn er gesloten, net als de opera, de bibliothee­k en de musea. Ook de cafés moeten dicht na 18 uur, en sportmanif­estaties zijn afgelast.” Van massahyste­rie is volgens Dirk geen sprake. “Maar de meeste inwoners hebben wel schrik. Er wordt veel gehamsterd in de lokale supermarkt­en. Mensen bereiden zich voor om minstens een week binnen te blijven. Ze vermijden nodeloze uitstappen. Het is rustiger op straat en afgelopen weekend ging niemand op stap, ook mijn eigen kinderen niet.”

Niet kussen

“Het economisch­e leven gaat wel gewoon verder”, vervolgt Dirk. “Bedrijven zijn niet gesloten dus de meeste mensen gaan werken. Al onze 65 werknemers kwamen opdagen. Op het werk worden wel voorzorgsm­aatregelen genomen. Mensen geven elkaar geen hand en kussen niet. We ontsmetten regelmatig de aanraaksch­ermen en andere zaken die door verschille­nde personen gebruikt worden. Mondmasker­s zijn in Cremona amper te vinden, maar toevallig hadden we er nog wat liggen.”

Dirk zelf maakt zich niet zo veel zorgen. “Wij zijn zondag terug naar België gevlogen, maar dat was om mijn moeder te bezoeken. Eind deze week reizen we weer naar Cremona, zelfs als de stad dan in de rode zone ligt. We kunnen er dan wel binnen, maar daarna niet meer naar buiten rijden.”

Armani

Dorothé Lenaerts (37) woont in Milaan, ze is afkomstig uit Heusden-Zolder. Ook zij is niet bang van het coronaviru­s. “Het leven gaat hier gewoon zijn gang. De meesten gaan werken en er is in Milaan niet opvallend minder volk op straat, al zie ik wel meer mondmasker­s. Afgelopen weekend schrokken veel mensen wel toen het aantal besmetting­en op korte tijd van amper 14 naar ruim 200 ging. Ook toen Armani zijn show hier achter gesloten deuren hield, keerde de sfeer een beetje bij de Milanezen. Maar van massahyste­rie is geen sprake. Ik merk bijvoorbee­ld niks van het hamsteren. ’s Avonds sluiten de cafés en discotheke­n wel, maar ik trek het me persoonlij­k weinig aan.”

Beurzen

Wie het zich wel aantrekt, zijn de beleggers, wereldwijd. Door het coronaviru­s hebben de Europese beurzen gisteren de zwaarste klap in jaren gekregen. In Italië was er een verlies van 5,4 procent. De Bel20 ging met ruim 4 procent in het rood, het grootste verlies sinds het referendum over de Brexit in 2016. Alle aandelen van de sterindex kregen klappen. Aperam, Galapagos, GBL en Ontex verloren zelfs meer dan 5 procent.

Geen afgelastin­gen

Ondanks de zeven doden in Noord-Italië, gaat de skipret voor de toeristen er gewoon door. Buitenland­se Zaken past zijn reisadvies niet verder aan en touroperat­ors annuleren geen vluchten. De duizenden Limburgers die een reis boekten naar de Italiaanse skigebiede­n, panikeren ook niet, blijkt uit een rondvraag bij reisbureau­s. Vragen over het virus blijven uit, en voorlopig zijn er geen reizigers die vroeger willen terugkomen of niet willen vertrekken. “Als er drastische maatregele­n komen, zoals het sluiten van de grenzen, dan hebben we een probleem. Maar voorlopig is alles rustig. We bekijken het van dag tot dag.”

 ??  ??
 ?? FOTO PHN ?? In Codogno, de eerste plaats in Italië waar het coronaviru­s ontdekt werd, sloegen mensen gisterocht­end massaal aan het hamsteren.
FOTO PHN In Codogno, de eerste plaats in Italië waar het coronaviru­s ontdekt werd, sloegen mensen gisterocht­end massaal aan het hamsteren.
 ?? FOTO LAU CAMMISA/AP ?? Dorothé Lenaerts woont in Milaan, waar op dit moment militairen met mondmasker­s patrouille­ren bij de Duomo.
FOTO LAU CAMMISA/AP Dorothé Lenaerts woont in Milaan, waar op dit moment militairen met mondmasker­s patrouille­ren bij de Duomo.
 ?? FOTO DIRK VERWIMP ?? Dirk Verwimp met zijn vrouw, zoon en dochter in Italië.
FOTO DIRK VERWIMP Dirk Verwimp met zijn vrouw, zoon en dochter in Italië.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium