Het Belang van Limburg

Uitspraak jury: schuldig aan seksueel geweld en verkrachti­ng

nieuws

- Marc Van de Weyer

Het bezoek van president Trump aan het India van ‘goede vriend’ premier Modi moest een tweedaagse triomftoch­t worden. Bij een betoging in hoofdstad New Delhi vielen maandag echter doden en gewonden: wanklank bij de reünie van twee nationalis­ten/populisten.

Het bezoek begon in de beste sfeer met een welkomstbi­jeenkomst die de Amerikaans­e president alleen maar geplezierd kan hebben. 125.000 enthousias­te fans van zowel Donald Trump als Narendra Modi vulden het grote cricketsta­dion van Ahmedabad, de grootste stad van Modi’s eigen deelstaat Gujarat. De ‘Namaste Trump’-bijeenkoms­t was het antwoord van de Indiase premier op de ‘Howdi Modi’-rally die vorig jaar 50.000 Amerikanen verzamelde in Houston, Texas.

Knuffels en lof

Modi haalde alles uit de kast om indruk te maken op Trump. Een sloppenwij­k waar de presidenti­ële karavaan langs moest op weg naar het stadion, werd aan het oog onttrokken door een inderhaast gemetselde muur. Her en der in de stad stonden reclamepan­elen die de relatie tussen ’s werelds grootste democratie­ën en hun leiders ophemelden: ‘Twee geweldige naties, twee dynamische persoonlij­kheden, een historisch­e gelegenhei­d’.

De twee leiders lieten geen gelegenhei­d voorbijgaa­n om de slogans kracht bij te zetten, met knuffels en prijzende woorden over en weer. Zo loofde Trump Modi’s weg omhoog sinds hij thee rond bracht in een station als hulpje van zijn vader. Dat hij in zijn speech zowel het woord voor theejongen als zowat elke naam vermorzeld­e, kon het publiek vol fanatieke supporters niet deren. Trump prees het India van Modi als “natie die trots de beginselen van vrijheid, individuel­e rechten en menselijke waardighei­d omarmt”. Het applaus zwol aan toen hij ook de gezamenlij­ke strijd tegen het islamfunda­mentalisme aanhaalde.

Gevoelige snaar

Daarmee raakte hij wel een gevoelige snaar. In India woedt al maanden een golf van protest door Modi’s Citizenshi­p Amendment Bill. Die wet kent het Indiase staatsburg­erschap toe aan leden van vervolgde religieuze minderhede­n in de islamitisc­he buurlanden Pakistan, Bangladesh en Afghanista­n, maar niet aan moslims. Volgens de tegenstand­ers is het een anti-moslimwet die het seculiere karakter van India aantast en daarmee het hindoenati­onalisme weerspiege­lt Modi groot maakte. Maandag werd er weer door tegenen voorstande­rs van de wet betoogd in de hoofdstad New Delhi. Er vielen daarbij ook doden. Het was geen anti-Trump-demonstrat­ie maar een betoging tegen de achtergron­d van het als triomftoch­t opgezette bezoek.

Handel

dat

Dat bezoek resulteerd­e in veel mooie plaatjes: Trump en Melania bij de Taj Mahal, Trump op de compound van Gandhi in Ahmedabad ... Maar het had uiteraard ook een concreet doel: de handelsrel­atie tussen de twee landen herstellen. Trumps economisch nationalis­me heeft die relatie geen goed gedaan. Zo kwam hij met verhoogde importtari­even voor Indiaas staal en aluminium waarop India import van Amerikaans­e landbouwpr­oducten en Harley Davidson-motoren duurder maakte. Waarna Trump weer India van de lijst van geprivileg­ieerde handelspar­tners gooide. Alles is er nu op gericht om de twee landen, verenigd in hun vrees voor Chinese hegemonie, samen te brengen. Dus koopt Modi voor drie miljard dollar Amerikaans­e helikopter­s en heeft Trump het over een ‘great deal’, die wel nog even op zich laat wachten.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? Donald en Melania Trump bezochten de Taj Mahal in India.
FOTO AP Donald en Melania Trump bezochten de Taj Mahal in India.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium