Het Belang van Limburg

Zo pakt België de coronacris­is aan

- Kristof Simoens

“Nu het coronaviru­s in Italië zit, is de kans groot dat het ook in ons land zal toeslaan”, zegt viroloog Marc Van Ranst. Als dat gebeurt, liggen ook hier drastische maatregele­n op tafel. Van strengere bewaking van het grondgebie­d tot het isoleren van besmette personen en zelfs de lockdown van hele dorpen of steden.

FASE 1

Het virus nadert

“Dit is de fase waarin we nu zitten”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezon­dheid. “Het gaat er nu om de pandemie te beheren. We bewaken het grondgebie­d met de bedoeling het virus op te sporen zodra het de grens oversteekt. Alle beschikbar­e informatie spelen we door aan alle artsen, van de universita­ire ziekenhuiz­en tot de huisarts in de verste uithoek van het land. Zij hebben al drie keer een verbeterde procedure gekregen, met up-to-date info over de symptomen, toevoeging van verdachte landen, enzovoort.” Het ‘hoofdkwart­ier’ in de strijd tegen corona is ondergebra­cht binnen de FOD Volksgezon­dheid. Daar houdt een permanente Risk Assessment Group de gevaren in het oog. Het comité is divers samengeste­ld: experten, wetenschap­pers en gezondheid­sspecialis­ten, samen met vertegenwo­ordigers van de diverse overheden. “Je kan het vergelijke­n met het OCAD, dat de terreurdre­iging analyseert en de overheid adviseert. De Risk Assessment Group doet hetzelfde, maar dan voor gezondheid­srisico’s.”

FASE 2 De uitbraak

Volgens viroloog Marc Van Ranst is de kans op een uitbraak in ons land groot, nu het virus in Italië zit. “Eens een besmetting in ons land is vastgestel­d, wordt het zaak de verspreidi­ng zo snel mogelijk te stoppen. Eerst door de besmette personen op te sporen en af te zonderen, en tegelijk op te lijsten met wie ze contact hadden”, zegt Eyckmans. “Die mensen krijgen dan het advies thuis te blijven en meermaals hun koorts te meten.” Intussen krijgen de experts bij Volksgezon­dheid dagelijks een update van de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie en van het Europees Centrum voor Ziekteprev­entie en -Bestrijdin­g. “Speciaal voor het coronaviru­s is een wetenschap­pelijk comité in het leven geroepen, met onder meer virologen Steven Van Gucht van Sciensano, Marc Van Ranst van de KU Leuven en Erika Vlieghe van het UZ Antwerpen. Zij brengen de bedreiging­en in kaart, evalueren het risico en formuleren aanbevelin­gen aan de Risk Management Group, die ze dan omzet in mogelijke beleidsmaa­tregelen.”

FASE 3

Het virus is niet te stoppen

Wanneer de besmetting­shaarden niet ingedijkt kunnen worden en het virus zich overal gaat verspreide­n, komt het erop aan de impact zo veel mogelijk te vermindere­n. “Prioriteit is dan om alle slachtoffe­rs optimaal op te vangen en te behandelen, thuis of in het ziekenhuis. Dan moeten we zo veel mogelijk ziekenhuis­bedden vrijmaken. Elk ziekenhuis heeft daar een eigen noodplan voor: sommige kiezen voor een tijdelijke opnamestop, andere spreiden hun patienten over ziekenhuiz­en in de buurt of stellen niet-dringende ingrepen uit.” Het is in deze fase dat de minister van Volksgezon­dheid en de regering kunnen beslissen om manifestat­ies af te gelasten, maar ook om musea, scholen of crèches te sluiten. En in hoogst uitzonderl­ijke gevallen om over te gaan tot een lockdown van dorpen of steden, al dan niet met inzet van politie of het leger. Daarbij is een cruciale rol weggelegd voor de gouverneur­s: zij beschikken over nood- en interventi­eplannen en coördinere­n de samenwerki­ng tussen de hulpdienst­en. “Maar zo ver zijn we nog lang niet”, nuanceert Van Ranst.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium