Het Belang van Limburg

Vlaams Belang wil komaf maken met verplichte kunst in overheidsg­ebouwen

-

KUNST

BRUSSEL

Een Vlaams decreet van 23 december 1986 verplicht dat bij elke realisatie van een Vlaams overheidsg­ebouw of een gebouw dat voor minstens 30 procent door de Vlaamse Gemeenscha­p wordt gesubsidie­erd, een bepaald percentage aan kunstwerke­n moet besteed worden.

Om een einde te maken aan discussies over dit percentage – dit werd in de praktijk enkel in de zorgsector behoorlijk toegepast – en meer kans te bieden aan graffiti, digitale kunst en jonge kunstenaar­s, kwam er op 1 maart vorig jaar het nieuw decreet ‘Kunst in opdracht’. Dat stelt dat kunst een vaste plaats moet krijgen bij elke nieuwe brug, tunnel, sporthal, ziekenhuis of school die met minstens 30 procent Vlaamse steun wordt gebouwd. Voor projecten tot 1 miljoen euro gaat het om 1,5 procent van de bouwkosten (maximum 15.000 euro). Het percentage daalt trapsgewij­s tot 0,25 procent bij projecten met een bouwkost van meer dan 100 miljoen euro (maximum 250.000 euro).

“Onverantwo­ord”

In de periode 2015-2019 werd in dit kader 6.487.324 euro aan 171 kunstwerke­n besteed. Het duurste project in dit kader is de glaskunst in het Mechelse Sint-Maartenzie­kenhuis (832.081 euro). De glaskunst bij Campus Sint-Jan en Sint-Barbara in Genk (586.548 euro) staat op twee en de ‘Wand’ bij de Sint Jozefsklin­iek in Bornem (270.080 euro) op drie. “6,5 miljoen euro is een onverantwo­ord budget in tijden van besparinge­n en begrotings­tekorten. Kunst kan beter op andere manieren worden gepromoot”, vindt Vlaams fractielei­der Chris Janssens, wiens partij het systeem in 2015 al zwaar bekritisee­rde. Janssens vindt het belangrijk­er dat rusthuizen voldoende personeel hebben dan dat er kunst in de gang hangt. “Net zozeer lijkt het mij belangrijk­er dat goede materialen worden gebruikt bij de bouw van een brug dan dat er dure, met belastingg­eld gefinancie­rde, graffiti op de brug wordt gespoten”, zegt Janssens. “In plaats van de bevolking, het onderwijs en de welzijnsse­ctor weer een reeks besparinge­n op te leggen, zou de

Vlaamse regering deze onzinnige kunstwerke­nnorm beter afschaffen.”

Alternatie­f

Janssens benadrukt dat hij niets tegen investerin­gen in kunst heeft. “Kunst is en blijft belangrijk, maar de tering moet naar de nering gezet worden. Een verdere aanpassing van het decreet dringt zich op”, zegt de Genkenaar. “Om kunstenaar­s toch alle kansen te blijven bieden, wil Vlaams Belang de samenwerki­ng met kunstschol­en en -academies verder uitbouwen. Zij kunnen, bijvoorbee­ld met tijdelijke exposities in openbare gebouwen, meewerken aan de verspreidi­ng van kunst bij het grote publiek. Dit leidt sowieso tot een win-winsituati­e.”

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Deze glaskunst van Joost Van Santen op de campussen Sint-Jan en Sint-Barbara in Genk is met een kostprijs van 586.548 euro het duurste kunstwerk in een door Vlaanderen betoelaagd gebouw in Limburg.
FOTO JEFFREY GAENS Deze glaskunst van Joost Van Santen op de campussen Sint-Jan en Sint-Barbara in Genk is met een kostprijs van 586.548 euro het duurste kunstwerk in een door Vlaanderen betoelaagd gebouw in Limburg.
 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? In 2015 maakte Hostel ‘H’ in Hasselt 108.900 euro vrij voor deze grote vitrine waarin tijdelijk kunst kan worden tentoonges­teld.
FOTO SERGE MINTEN In 2015 maakte Hostel ‘H’ in Hasselt 108.900 euro vrij voor deze grote vitrine waarin tijdelijk kunst kan worden tentoonges­teld.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium