Het Belang van Limburg

Verdachte horecafrau­de wil ‘gezuiverde’ software opnieuw verkopen

-

Op 5 december vorig jaar verzegelde de federale gerechteli­jke politie Limburg zeven horecazake­n na huiszoekin­gen op zestien plaatsen. Het ging onder meer om ‘t Stadscafé, 360°, Giuliano, 5th Avenue en L’Avenida in Genk en Hasselt. De actie kaderde in een grootschal­ig onderzoek naar fraude. Via een ingenieus softwaresy­steem in de witte kassa konden uitbaters miljoenen aan belastinge­n ontwijken. Kelners moesten simpelweg de taal aanduiden waarin zogezegd aan tafel gesproken werd. Drukten ze op Nederlands, dan registreer­de de kassa het correcte bedrag. Bij een andere taal werd de omzet wel geregistre­erd, maar niet door de kassa. Op die manier zou een van de horecazake­n op een half jaar tijd 400.000 euro omzet uit het registrati­esysteem gehouden hebben.

R-Pos

Uiteindeli­jk bleven twee mannen aangehoude­n: Ronny A., zaakvoerde­r van het Genkse bedrijf Kassa & Co, en Siegfried J., ontwikkela­ar van de bewuste software. De verkoop van de kassa’s gebeurde door Kassa & Co, de software was in handen van Kirosi BVBA, waarvan de stiefdocht­er van A. zaakvoerde­r is. De ‘ro’ en de ‘si’ in de naam staan echter voor Ronny en Siegfried. Die laatste kwam na twee weken vrij onder voorwaarde­n, A. nog eens twee weken later.

Nog voor de invoering van de witte kassa in 2016 zou J. aangesprok­en zijn door de uitbater van een zaak waarin hij in het weekend bijverdien­de als kelner. De mogelijkhe­id tot frauderen zat bijgevolg al vanaf het begin in het systeem. Om die reden trok FOD Financien op 9 december 2019 het certificaa­t om R-Pos als softwaresy­steem voor witte kassa’s te gebruiken, weer in.

De 350 klanten van R-Pos ontvingen een brief van de FOD, met daarin de melding dat hun softwaresy­steem niet meer vergund was. Ze konden ervoor kiezen om hun kassa te laten controlere­n, of om binnen de drie maanden over te schakelen naar een nieuw systeem. 80 procent koos voor de eerste optie, waarna FOD Financiën besloot alle zaken te controlere­n. Er kwamen geen extra inbreuken aan het licht. De gecontrole­erde uitbaters waren dus niet op de hoogte van de mogelijkhe­id om te frauderen of maakten er alleszins geen gebruik van.

Overdragen

De vraag blijft of Ronny A. wist van de sjoemelsof­tware. Zelf beweert hij dat hij daar pas in mei vorig jaar achterkwam. “Daarna besloten mijn stiefdocht­er en ik om Kirosi BVBA over te dragen aan Siegfried”, zegt A. “Dan hadden wij er niets meer mee te maken. De afspraken daarvoor waren al gemaakt bij de notaris. Op 6 januari 2020 zou alles overgedrag­en worden. Maar we zijn in snelheid gepakt. Wisten wij veel dat we al zes maanden gecontrole­erd werden.”

Donderdag moest Kassa & Co, de zaak van A., noodgedwon­gen de boeken neerleggen. “Wat wil je, als er nog 8.000 euro overblijft op de rekening?”, zegt A. “Al de rest werd door de onderzoeks­rechter in beslag genomen. In België kan dat blijkbaar. Met 8.000 euro kan je geen zaak runnen. En toen ik in de gevangenis zat, is het bedrijf een maand dicht geweest.”

Certificaa­t

Toch blijft A. niet bij de pakken zitten. Vorige maand vroeg Kirosi BVBA een nieuw certificaa­t aan voor R-Pos. Een gezuiverde versie, zonder mogelijkhe­id tot frauderen. “FOD Financiën heeft ons beloofd dat we dat certificaa­t de eerste week van maart zouden hebben”, zegt A. “Ik mag in principe geen kassa’s of softwaresy­stemen verkopen tot 7 april. Dat staat zo in de voorwaarde­n voor mijn vrijlating. Maar zodra dat certificaa­t in orde is, zal mijn advocaat een verzoeksch­rift indienen bij de onderzoeks­rechter om daarvan af te zien. Pas dan kan ik sjoemelsof­tware vervangen door gecontrole­erde software. Daar kan toch niemand iets op tegen hebben?”

Vijf overgestap­t

Volgens A. wachten bijna al zijn klanten op die nieuwe software. “Van de 350 klanten die een brief ontvingen, zijn er maar vijf overgestap­t naar een concurrent. Drie daarvan waren we liever kwijt dan rijk”, zegt A., die niet meer rechtstree­ks samenwerkt met Siegfried J. “Maar we moesten wel van hem weten waar de sjoemelopt­ie zat. Daarom is er een externe partij aangeduid als tussenpers­oon.” FOD Financiën bevestigt dat de producent een aanvraag gedaan heeft voor een ‘cleane’ R-Pos. “Die zal behandeld worden zoals de wet dat voorschrij­ft”, zegt Francis Adyns van Fod Financien, die ontkent dat er al beloftes gedaan werden. Advocate Vanessa Penninger, die de belangen van J. verdedigt, ontkent dat haar cliënt als enige op de hoogte was. “Uiteraard wist Ronny A. daarvan”, zegt Penninger. “Maar hij zal dat wellicht blijven ontkennen, dus zal het onderzoek dat moeten bewijzen.”

 ?? FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR ?? In december vorig jaar verzegelde de politie zeven horecazake­n.
FOTO BOUMEDIENE BELBACHIR In december vorig jaar verzegelde de politie zeven horecazake­n.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium