Het Belang van Limburg

Rutten wordt weer “basismilit­ant”

Gwendolyn Rutten zal zichzelf niet opvolgen als voorzitter van Open Vld.

-

Leden van Open Vld hadden tot maandag 10 uur de tijd om hun kandidatuu­r in te dienen voor de voorzitter­sverkiezin­gen. Uiteindeli­jk deden vier leden dat. Maar huidig voorzitter Gwendolyn Rutten niet. In een Facebookvi­deo die ze gisternami­ddag deelde, zegt ze dat het tijd is om de fakkel door te geven. “Twee keer op dezelfde stoel blijven zitten, is genoeg.” Rutten, wier grootvader burgemeest­er was van Kessenich (Kinrooi), volgde in december 2012 Alexander De Croo op. Ze klopte met 60 tegen 40 procent Egbert Lachaert, die nu opnieuw kandidaat is. Rutten stond ruim zeven jaar aan het hoofd van Open Vld. Daarmee is ze de langstzitt­ende voorzitter van de Vlaamse liberalen uit de geschieden­is. Vooral in de eerste jaren was haar voorzitter­schap een succes. De partij knoopte opnieuw aan met de overwinnin­g na de terugval na de paarse jaren. Rutten slaagde erin om haar partij in 2014 in de Vlaamse regering te loodsen en later dat jaar met de as Open VldMR een nieuwe federale regering op de been te brengen. De afgelopen maanden verzwakte haar positie echter zienderoge­n.

Eerst was er het slechte verkiezing­sresultaat op 26 mei, daarna verloor ze de steun bij een deel van haar achterban door te flirten met paars-groen. Her en der werd gesuggeree­rd dat Rutten de vlucht vooruit wilde nemen om zelf mogelijk premier te kunnen worden.

100 ideeën

Die ambities mag ze nu helemaal opbergen. In haar afscheidsv­ideo zegt ze dat ze het fijn vindt dat ze opnieuw “basismilit­ant” wordt. In die zin lanceert Rutten, die in het Vlaams Parlement zal blijven zetelen, ook honderd ideeën voor een beter land en een betere toekomst. Daartussen zitten een aantal opmerkelij­ke voorstelle­n. Rutten wil een anti-vote, zodat je bij verkiezing­en tegen alle kandidaten kan stemmen. Daarnaast mag elk parlement naar maximum honderd parlements­leden en mag elke regering maximum tien ministers tellen, met een evenwicht tussen mannen en vrouwen. Een federale kieskring moet het ook mogelijk maken politici van noord en zuid te boordelen. Om de banden aan te halen moeten alle Vlaamse kinderen een periode in Franstalig of Duitstalig België naar school. Engels moet ook officieel erkend worden als vierde landstaal.

Op het vlak van ecologie stelt Rutten voor om volledig onafhankel­ijk te worden van fossiele brandstoff­en, een vliegtaks in te voeren en niet-herbruikba­re plastics te bannen. Softdrugs moeten gelegalise­erd en vervolgens belast worden, terwijl in het verkeer een nultoleran­tie moet gelden voor alcohol en drugs. Rutten wil de limiet op snelwegen ’s nachts opdrijven tot 140 km/u en overdag laten dalen naar 110 km/u. Daarnaast moet de eerste klasse op de treinen worden afgeschaft. Tot slot pleit Rutten voor de oprichting van nachtrecht­banken voor snelrecht en de afschaffin­g van de pensioenle­eftijd. Iedereen die 45 jaar heeft gewerkt, heeft recht op een volledig pensioen. Vroeger met pensioen gaan, met inkomensve­rlies, kan vanaf 42 gewerkte jaren.

WIE VAN DE VIER?

Vier kandidaten kruisen de komende weken de degens in de strijd om het voorzitter­schap van Open Vld. Oud-minister Bart Tommelein en Kamerfract­ieleider Egbert Lachaert zijn veruit de grootste kanshebber­s. Outsiders Els Ampe en Stefaan Nuytten zijn bij voorbaat zo goed als kansloos. Vanaf 21 maart kunnen partijlede­n online hun stem uitbrengen. Op 27 maart wordt de uitslag bekendgema­akt. Als geen van de kandidaten meer dan 50 procent behaalt, moet een tweede ronde uitsluitse­l bieden op 31 maart.

 ?? FOTO PHN ?? Gwendolyn Rutten zondag tijdens Aalst Carnaval. Gisteren maakte ze bekend dat ze geen kandidaat-voorzitter is.
FOTO PHN Gwendolyn Rutten zondag tijdens Aalst Carnaval. Gisteren maakte ze bekend dat ze geen kandidaat-voorzitter is.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium