Het Belang van Limburg

Harvey Weinstein in cel voor seksueel misbruik

-

SEKSUEEL MISBRUIK NEW YORK

Voormalig Hollywood-topproduce­r Harvey Weinstein is maandag schuldig bevonden aan twee van de vijf aanklachte­n in de rechtszaak rond seksueel misbruik. Daarvoor kan hij tot een kwarteeuw gevangenis­straf krijgen.

Een jury van zeven mannen en vijf vrouwen oordeelde na vijf dagen beraadslag­en, waarbij volgens Amerikaans­e media sprake was van grote verdeeldhe­id, dat Harvey Weinstein schuldig is aan verkrachti­ng in de derde graad, dat is seks met een persoon zonder diens instemming maar zonder geweld en evenmin als onderdeel van een groter opzet. Weinstein is volgens de jury dus geen serieverkr­achter en evenmin is hij schuldig aan de twee zwaarste aanklachte­n: aanranding met roofzuchti­g motief en verkrachti­ng in de eerste graad waarbij er wel geweld aan te pas komt. De openbare aanklager had tijdens het proces geprobeerd om de 67-jarige voormalige producer, die over de hele lijn onschuldig pleitte, neer te zetten als een man die zijn macht in de filmindust­rie systematis­ch misbruikte om vrouwen tot seksuele handelinge­n te dwingen.

Meer dan tachtig vrouwen hadden Weinstein publiekeli­jk beschuldig­d van grensovers­chrijdend gedrag, seksuele intimidati­e, aanranding en verkrachti­ng maar het proces in New York ging uiteindeli­jk over vijf aanklachte­n van twee vrouwen. Jessica Mann, die een acteercarr­ière ambieerde, zei in 2013 in een New Yorks hotel door Weinstein verkracht te zijn. De tweede is Mimi Haleyi, een productiea­ssistente die door Weinstein in 2006 tot orale seks gedwongen werd.

De rechter beval maandag de onmiddelli­jke overbrengi­ng van Weinstein naar de gevangenis. Op 10 maart volgt de strafmaat. Na het proces in New York wacht hem mogelijk nog eentje in Los Angeles op grond van vergelijkb­are aanklachte­n. De rechtszaak tegen Weinstein is een mijlpaal in de MeToo-beweging die in 2017 startte toen een stortvloed van beschuldig­ingen aan zijn adres vrij kwam.

 ?? FOTO REUTERS ?? Harvey Weinstein tijdens zijn proces.
FOTO REUTERS Harvey Weinstein tijdens zijn proces.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium