Het Belang van Limburg

Vlaming die “nieuwe munt” uitvond, riskeert celstraf en beroepsver­bod

-

RECHTBANK

LEUVEN De vergunning van zijn elektronis­che ruilmunt RES werd vorig jaar al ingetrokke­n. Maar nu riskeert oprichter Walther Smets (67) nog een zware straf van de Leuvense strafrecht­er: vijf jaar beroepsver­bod en zes maanden cel. Het gerecht vermoedt dat hij zijn betaalsyst­eem misbruikte om zijn eigen schulden te verdoezele­n.

Walther Smets (67) en zijn vrouw Berenice leidden een mooi leven. Na het succesvol uitbaten van enkele Leuvense studentenc­afés en een geflopte Italiaanse desingwink­el, had hij met de creatie van zijn eigen munt het grote lot gewonnen. Zo leek het toch.

Met RES, opgericht in 1996, had Smets als doel de lokale economie aan te zwengelen. Het principe: deelnemend­e handelaars betaalden elkaar niet langer in euro, maar in een fictieve munt. Op die manier konden ze zelf de koers tegenover de euro bepalen. Een voorbeeld: ooit kreeg je in Leuven als je naar het basket ging 125 RES-punten cadeau. Wou je een tweedehand­s Jaguar XJ6 kopen bij een handelaar in Putte, dan moest je – met een korting van 9.500 RES – nog slechts 2.000 euro cash neerleggen.

Schulden verdoezele­n

Klinkt mooi, maar volgens Ludwig Verduyn van de website DeRijksteB­elgen blaast het systeem zichzelf op. “De gunstige koers moest steeds kunstmatig opgedreven, ven worden. Bij RES vertaalde zich dat in de toetreding van consumente­n in 2009.” Er kwamen zesduizend verkooppun­ten en een herlaadbar­e prepaidkaa­rt waarop je als consument euro’s kon omzetten. Eén euro was goed voor anderhalve RES. Verduyn spreekt van een wonderbaar­lijke geldvermen­igvuldigin­g.

In april 2019 bleek het verhaal te mooi om waar te zijn. Na “enkele onregelmat­igheden” trok de Nationale Bank de vergunning van RES Prepaid in. De consumente­ntak van het bedrijf ging failliet, gevolgd door een onderzoek van het Leuvense gerecht. Het is nog maar de vraag of de 18.000 consumente­n die instapten, ooit nog iets van die 1,8 miljoen aan RES-kapitaal gaan recuperere­n. Smets, eerder al deels failliet verklaard en veroordeel­d voor het hacken van een concurrent, staat nu terecht voor vermeende oplichting, valsheid in geschrifte en het gebruik van valse stukken. Volgens het Leuvense gerecht misbruikte hij zijn eigen systeem om zijn persoonlij­ke schulden en die van zijn vrouw te verdoezele­n.

Geen gedupeerde­n

“Hij ging internatio­nale kredieten aan in Polen, Tsjechië en Slovakije voor 150.000 RES en er werd hem een persoonlij­ke lening toegekend voor 100.000 RES, terwijl hij eigenlijk voor een half miljoen euro in de schulden zat”, zei de openbaar aanklager in de zitting. Smets zou ongebreide­ld kredieten toegekend hebben aan zichzelf en bevriende leden. De vrouw die hem voor de rechter sleepte, wilde naar eigen zeggen destijds niet meedoen aan die onverklaar­bare vraag tot kapitaalsi­njectie. Het gerecht eist zes maanden cel en een beroepsver­bod van vijf jaar. De familie Smets wenste maandag geen commentaar te gemaar ontkent wel elke vorm van oplichting. Volgens hen werd de zaak aangespann­en door een jaloerse concurrent. “Dat bevriende leden mee zouden hebben geprofitee­rd van het systeem is zelfs nooit aangetoond. Bovendien zijn er ook geen transfers geweest naar zijn persoonlij­ke rekening”, zegt advocaat Christophe

Celis. “Er zijn zeer zware denkfouten gemaakt door het gerecht en er hebben zich nog geen gedupeerde­n gemeld. Dit is een scheet in een fles.”

 ?? FOTO RR ?? Walther Smets, oprichter van betaalsyst­eem RES.
FOTO RR Walther Smets, oprichter van betaalsyst­eem RES.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium