Het Belang van Limburg

Onderzoek naar makelaarsb­ureau van Wouter Vandenhaut­e

De Vlaamse sociale inspectie gaat een onderzoek voeren naar Let’s Play, het makelaarsb­ureau van Wouter Vandenhaut­e. Dat zou de nieuwe regelgevin­g rond de sportmakel­aars overtreden hebben. Het riskeert zo zijn registrati­e te verliezen.

- Dimitri Thijskens

Let’s Play bewoog vorig jaar hemel en aarde om het dertienjar­ige toptalent Rayane Bounida, dat bij Anderlecht speelt, binnen te halen. Het makelaarsb­ureau van Wouter Vandenhaut­e kreeg daarbij concurrent­ie van makelaars van over de hele wereld. Maar uiteindeli­jk kreeg het Bounida in juni vorig jaar wel in zijn portefeuil­le, mede dankzij het feit dat broer Marwane sindsdien opdrachten mag uitvoeren voor Let’s Play. Dat alles zou nu weleens voor problemen kunnen zorgen. Mogelijk overtrad Let’s Play hierbij namelijk het nieuwe decreet voor sportmakel­aars, dat in juni werd ingevoerd op initiatief van toenmalig minister van Sport Philippe Muyters in de nasleep van operatie Propere Handen. Sindsdien is het sportmakel­aars uitdrukkel­ijk verboden min-15-jarigen direct of indirect te benaderen met het oog op het afsluiten van een bemiddelin­gsovereenk­omst. “Ook een benadering van de minderjari­ge via de ouders leidt bijgevolg tot een overtredin­g”, zegt Wim Velghe, van het departemen­t Werk & Sociale Economie van de Vlaamse overheid. Een en ander is mogelijk ook in strijd met de federale wetgeving. Een arbeidsove­reenkomst voor betaalde sportbeoef­enaars kan ten vroegste geldig worden afgesloten vanaf het einde van de voltijdse leerplicht. Elke overeenkom­st die door een sportmakel­aar werd afgesloten met een sportbeoef­enaar jonger dan 15 jaar is nietig.

Schorsing registrati­e

Indien de sociale inspectie tot de conclusie komt dat er sprake is van een overtredin­g, kan de makelaarsr­egistratie van Let’s Play worden ingetrokke­n of geschorst. Dan zou het geen transfers meer mogen doen. Het zou een primeur zijn. “Momenteel werden er door het Departemen­t Werk en Sociale Economie nog geen sancties opgelegd ten aanzien van sportmakel­aars”, zegt Velghe nog.

Het makelaarsk­antoor ligt ook onder het vergrootgl­as van de licentieco­mmissie van de Belgische Voetbalbon­d, vermits Vandenhaut­e als extern adviseur van Anderlecht én aandeelhou­der van Let’s Play een belangenco­nflict zou kunnen hebben.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium