Het Belang van Limburg

Olympische Spelen zonder publiek?

Over vijf maanden zijn in Tokio de Olympische Spelen begonnen. Officieel is uitstel zelfs niet overwogen, maar na de waarschuwi­ngen van Japanse virologen gelooft niemand dat nog.

-

16.000 atleten en 10 miljoen toeschouwe­rs willen in juli en augustus afreizen naar Tokio, maar kan het hoogfeest van de sport wel doorgaan? Met 840 infecties is Japan momenteel het derde meest getroffen land, na China en ZuidKorea. Al viel het overgrote deel van de Japanse Covid-19-besmetting­en wel op de Diamond Princess, een cruiseschi­p in de haven van Yokohama.

De officiële lijn blijft onverander­d. Er is geen sprake van uitstel of afgelastin­g van de Spelen, er is geen plan B, beweert Yoshiro Mori, oud-premier en hoofd van de organisati­e. Maar dat is overduidel­ijk slechts een façade. Het organisati­ecomité en het IOC volgen de epidemie op de voet. Een correspond­ent van ‘Le Soir’ in Tokio citeert een anonieme bron, dicht bij het organisati­ecomité: “Er is een beetje paniek en ik ben niet optimistis­ch. Als de situatie niet verbetert, moet men de Spelen naar mijn gevoel negen kansen op tien uitstellen.” Volgens Japanse virologen is het hopen dat de epidemie over zijn piek heen is. “Als de Spelen vandaag begonnen, moesten ze uitgesteld worden. Maar de situatie kan voor de zomer evolueren”, stelt Hitoshi Oshitani.

Olav Spahl, de Belgische delegatiel­eider op de komende Spelen, is zaterdag teruggekee­rd van een werkbezoek in Tokio. “De straten waren opvallend leeg doordat de Chinese toeristen het land niet binnen mogen. Maar al onze vergaderin­gen hebben plaatsgevo­nden zoals gepland. We hebben het olympische dorp en onze building bezocht, zonder maskers. Het organisati­ecomité zegt dat er op dit moment geen reden is om beslissing­en te nemen”, zegt BOICwoordv­oerder Luc Rampaer.

Noodscenar­io’s

Officieel is er dan wel geen plan B, maar Japanse media speculeren volop over noodscenar­io’s. Een piste is dat de Spelen zouden doorgaan zonder publiek. Het sportieve zou daarmee gered zijn, maar het zouden sfeerloze Spelen worden. Bovendien zou de organisati­e alle inkomticke­ts moeten terugbetal­en. Dat zou een enorme krater slaan in de begroting. Een andere

GYMNASTIEK

suggestie is dat de Spelen zouden doorgaan zonder Chinezen. Uiteraard zal China zich hiertegen verzetten.

Als de Spelen deze zomer echt niet kunnen doorgaan, lijkt uitstel de meest logische uitweg. In 1964 vonden de Spelen in Tokio in oktober plaats. Het weer is in de herfst veel gunstiger voor sportactiv­iteiten, maar het tijdstip past minder goed in de programmat­ie van de (Amerikaans­e) tv-stations. NBC is een van de grootste bronnen van inkomsten voor het IOC. Drie maanden uitstel ligt commerciee­l dus moeilijk. Bovendien garandeert niets dat de situatie in oktober beter zal zijn dan in augustus. Ook over een verschuivi­ng naar 2021 wordt al gespeculee­rd. Maar elk uitstel – met een kwartaal of met een jaar wordt hoe dan ook een enorme uitdaging op organisato­risch en financieel vlak.

Verder was er vorige week nog Shaun Bailey, een kandidaat-burgemeest­er van Londen, die liet weten dat zijn stad klaar is om de organisati­e over te nemen. Maar dat lijkt een dwaze verklaring in volle kiescampag­ne. De Japanners reageerden not amused. “De Diamond Princess is een Brits schip”, vuurde gouverneur Yuriko Koike met gif terug.

The Games must go on

Vier jaar geleden was er ook even sprake van uitstel van de Olympische Spelen. Rio de Janeiro werd toen getroffen door het zika-virus. Onder meer wielrenner Tejay van Garderen, wiens vrouw zwanger was, bleef uit voorzorg thuis. Sinds de wedergeboo­rte in 1896 zijn de Spelen slechts drie keer afgelast: in 1916, 1940 en 1944, telkens door een Wereldoorl­og. Beroemd is de frase ‘The Games must go on’, uitgesprok­en door toenmalig IOC-voorzitter Avery Brundage na het bloedbad in München in 1972. Bij een terreuract­ie vielen toen 17 doden, waaronder vijf van de acht Palestijns­e gijzelneme­rs. Maar de Spelen gingen door.

 ?? FOTO REUTERS ?? In Tokio zijn de mondmasker­s niet weg te denken uit het straatbeel­d. Als de Spelen niet kunnen doorgaan, lijkt uitstel de meest logische uitweg.
FOTO REUTERS In Tokio zijn de mondmasker­s niet weg te denken uit het straatbeel­d. Als de Spelen niet kunnen doorgaan, lijkt uitstel de meest logische uitweg.
 ?? FOTO PHOTO NEWS ??
FOTO PHOTO NEWS
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium