Het Belang van Limburg

Derwael bereidt Tokio voor in Tokio

-

Nina Derwael neemt op 5 april deel aan de Wereldbeke­r in Tokio. In dezelfde turnhal waar in juli haar olympisch tornooi plaatsvind­t, start ze haar aanloop naar de Spelen.

De World Cup in Tokio wordt de eerste wedstrijd van het jaar voor Nina Derwael en wellicht ook de eerste waar ze haar nieuwe brugoefeni­ng toont. De Truiense wereldkamp­ioene opteert dus toch voor Tokio, en niet Doha of Bakoe. Het grote nadeel van die keuze is het tijdsversc­hil: door de jetlag verliest ze trainingst­ijd in Gent. Het voordeel is dat ze er al kennismaak­t met het Ariake Gymnastics Centre, de tijdelijke zaal in de haven van Tokio, waar het deze zomer moet gebeuren. Aanvankeli­jk speelden de coaches met het idee om aan die wedstrijd een stage vast te plakken in Mito. Dat is de Japanse stad waar Team Belgium zijn basiskamp inricht om te acclimatis­eren in de laatste weken voor de competitie. Maar die turnzaal was niet beschikbaa­r en bovendien zijn slechts twee gymnastes welkom in Tokio.

Genoeg alternatie­ven

Derwael laat zich dus niet afschrikke­n door het coronaviru­s, maar de gymfederat­ie volgt de situatie op de voet. “We nemen geen enkel gezondheid­srisico. Bij de minste twijfel zal Nina’s programma aangepast worden”, zegt topsportco­ördinator Valerie Van

Cauwenberg­he. De wedstrijdk­alender van Derwael en de tien andere kandidates voor Tokio is vastgelegd na een interne testwedstr­ijd, afgelopen vrijdag in Gent. Kapitein Senna Deriks reist met Derwael mee naar Tokio als reserve, maar komt wel in actie op de World Cup in Stuttgart (21-22 maart). Zes andere meisjes reizen naar het Canadese Montreal (6-8 maart). Het zijn Stacy Bertrandt, Maellyse Brassart, Margaux Daveloose, Fien Enghels, Lisa Vaelen en Jade Vansteenki­ste.

Voor het EK in Parijs (30 april-3 mei) wordt de selectie later bekendgema­akt. Als Derwael daar in actie komt, beschouwt ze het puur als voorbereid­ing.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium