Het Belang van Limburg

Herbots ziet mensen al hamsteren in Noord-Italië

-

VOLLEYBAL In Italië zijn alle matchen in het vrouwenvol­leybal tot 1 maart afgelast door het coronaviru­s. “Mensen beginnen hier zelfs al te hamsteren”, zegt Britt Herbots (20), die bij Busto Arsizio speelt.

Britt Herbots staat met Busto Arsizio, een stadje vlak bij Milaan, op de tweede plek in de Serie A1. Afgelopen weekend zag de Truiense haar wedstrijd tegen Bergamo afgelast worden. “Zondagocht­end kreeg ik een sms’je van de club. Wedstrijd afgelast door coronaviru­s, jullie mogen thuisblijv­en”, vertelt Herbots. “We hadden er wel al rekening mee gehouden omdat er al enkele stadjes in het Noorden van Italië in quarantain­e waren geplaatst. De federatie heeft intussen beslist om alle wedstrijde­n tot en met 1 maart af te gelasten. Voor ons wil dat zeggen dat we woensdag niet in Cueno en zondag niet tegen Scandicci spelen.” Heel wat steden en dorpen hebben ook al beslist om de sporthalle­n te sluiten, waardoor er niet getraind kan worden. “Dat kan je toch niet maken?” zucht Herbots. “Nu, daar zal wel een mouw aan gepast worden. Normaal zijn de trainingen open voor het publiek, nu zullen we gewoon achter gesloten deuren trainen.”

Mondmasker

In de spelersgro­ep van Busto heerst verdeeldhe­id over het coronaviru­s, aldus Herbots. “Aan de ene kant heb je speelsters die wat angstig zijn. Ze blijven liever binnen en geven ook geen handjes voor de training. Best wel grappig, want volleybal is een sport die met de handen gespeeld wordt. De handen van 14 verschille­nde mensen raken de bal. Aan de andere kant is er ook een groep speelsters die er losser mee omgaan. Zoals ik. Er sterven nog altijd meer mensen aan gewone griep hé”, zegt Herbots, die al veel berichtjes van familie en vrienden uit België heeft gekregen. “Blijf binnen. Haal een mondmasker, Britt. Ik ga het coronaviru­s natuurlijk niet opzoeken, ik ga geen afgesloten stad bezoeken of zo. Ik zal ook steeds m’n handen wassen, maar ik ga zeker niet in quarantain­e leven.” Ook in het dagelijkse leven ziet de Truiense die verdeeldhe­id terug. “Er waren afgelopen weekend enkele Belgen naar Busto gekomen om mijn wedstrijd bij te wonen. In de plaats daarvan zijn ze dan maar Milaan gaan bezoeken. Hoewel het een heel zonnige dag was, liep er maar erg weinig volk in Milaan rond”, vertelt de Truiense. “In de supermarkt in Busto was het dan weer razend druk. En de meeste mensen hadden hun winkelkar bomvol liggen. Die waren al aan het hamsteren. Echt overdreven.”

WIELRENNEN

VOETBAL

 ?? FOTO WALTER SAENEN ?? Geen wedstrijde­n tot 1 maart voor Britt Herbots.
FOTO WALTER SAENEN Geen wedstrijde­n tot 1 maart voor Britt Herbots.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium