Het Belang van Limburg

PO1 geen financiële noodzaak, wélambitie

Het missen van play-off 1 zou KRC Genk minder dan 1 miljoen euro kosten. “Het is geen financiële noodzaak, wel onze sportieve ambitie”, zeggen directeurs Erik Gerits en Filip Aerden. Takidine beukt poort naar halve finales open

-

KRC Genk heeft zijn lot nog steeds in eigen handen, zelfs een 6 op 9 volstaat voor zekerheid omtrent deelname aan play-off 1. Op voorwaarde dat bij die twee zeges de slotmatch voor eigen publiek tegen KV Mechelen zit. Maar wat is nu precies de inzet van deze intense strijd, vroegen we ons af. Uit het antwoord van de Genkse algemeen en financieel directeur,blijkt dat de sportieve impact groter is dan de puur financiële. Zeker op korte termijn.

“Het is onmogelijk om een precieze som te plakken op het verschil tussen play-off 1 en 2”, zegt financieel directeur Filip Aerden. “Een miljoen euro? Misschien zelfs iets minder. Een lagere plaats in de rangschikk­ing leidt tot een lager bedrag aan tv-gelden. Dat kost ook op langere termijn geld, omdat een groot deel van de tv-koek verdeeld wordt op basis van een ranking over vijf seizoenen. In de abonnement­en van onze fans zitten zowel tickets voor play-off 1 als play-off 2, alleen onze seathouder­s betalen nog 20% extra voor play-off 1. Maar natuurlijk dagen er minder toeschouwe­rs op voor PO2-matchen, dat is nefast voor de horeca-inkomsten.”

Europees ticket

Indirect zijn de financiële gevolgen groter. Zeker als je de veel grotere kans op een Europees ticket voor PO1-ploegen meerekent. Omdat twee PO1-ploegen de bekerfinal­e spelen, is mogelijk de nummer 4 al zeker van een Europees ticket. De nummer 5 speelt dan een extra finale tegen de winnaar van play-off 2. Sinds de invoering van de play-offs in 2009 is KRC Genk de enige ploeg, die erin slaagde om die finale als playoff 2-deelnemer te winnen. STVV was in de allereerst­e editie het kind van de rekening.

Mocht Club Brugge dit seizoen de beker winnen en op plaats 1 of 2 eindigen in play-off 1, dan plaatst de nummer drie zich zelfs rechtstree­ks voor de Europa League. Zo’n ticket is ongeveer vijf miljoen euro waard. De derde plaats is haalbaar voor elke deelnemer aan play-off 1, op dit moment bedraagt het verschil tussen nummer 3 Standard en nummer 6 Genk na de halvering slechts… drie punten.

De winnaars van het vierde en vijfde Belgische EL-ticket moeten respectiev­elijk twee en drie rondes overleven om de vijf miljoen van UEFA te cashen.

Uitstralin­g

Maar bij KRC Genk denken ze veel verder dan de financiële impact van plaats zes in de stand. Niet alleen omdat het in een seizoen, waarin een recordwins­t wordt voorspeld op de transferma­rkt,

De beloften van KRC Genk plaatsten zich na een hoogstaand­e en aantrekkel­ijke topper tegen Anderlecht voor de halve finales van de beker voor beloften. De thuisploeg haalde het in de kwartfinal­es met 3-2, de basis voor de zege werd voor de rust gelegd via een kopbalgoal van Didden en twee heerlijke uitbraken van de pijlsnelle Takidine. Hij werd telkens gelanceerd door een over kleingeld gaat. “Wij zijn het onze supporters verschuldi­gd om elk seizoen opnieuw zo hoog mogelijk te mikken”, zegt AD Erik Gerits. “Als lid van de G5 horen wij in play-off 1 thuis. Onze supporters willen topwedstri­jden zien, waarin wij de strijd aangaan met de grote Belgische clubs. Die sportieve eer is veel belangrijk­er dan de euro’s. Maar het is ook niet zo dat de wereld vergaat, als het

BELOFTEN KRC GENK - ANDERLECHT 3-2

onbaatzuch­tige Nygren, die na rust nog een doelpunt wegens buitenspel zag afgekeurd. Bij de bezoekers mocht de heroptrede­nde Rode Duivel Yari Verschaere­n een uur lang wedstrijdr­itme opdoen.

KRC GENK: Leysen - Bahadir, Adewoye (46’ Vandermeul­en), Lambrix, Rommens - Didden, Sierra (87’ Cuypers) - Takidine, Oyen (73’ Saibari), Limbombe (82’ Leveh) - Nygren.

DOELPUNTEN: 22’ Didden 1-0, 32’ Takidine 2-0, 45’ Takidine 3-0, 48’ Suray 3-1, 91’ Suray (strafschop) 3-2..

niet lukt. We zullen dan keihard werken om volgend seizoen beter te doen. Het is geen noodzaak, maar een sportieve ambitie.” “Wij willen elk jaar meestrijde­n op het Europees toneel, omdat het ons een veel grotere uitstralin­g geeft”, besluit Aerden. “Ook naar jonge toptalente­n toe. Die kiezen voor ons, omdat ze zich al jong kunnen tonen op een groot podium. Liefst ook in Europa.”

 ??  ??
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Limbombe in duel met Verschaere­n, die een uur lang wedstrijdr­itme opdeed.
FOTO JEFFREY GAENS Limbombe in duel met Verschaere­n, die een uur lang wedstrijdr­itme opdeed.
 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? Met de zege in Kortrijk zette Genk een nieuwe stap richting top zes.
FOTO JEFFREY GAENS Met de zege in Kortrijk zette Genk een nieuwe stap richting top zes.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium