Het Belang van Limburg

Dessers hot in Nederland: klaar voor de top of de volgende Vleminckx?

-

BUITENLAND­S VOETBAL EREDIVISIE Met zijn prachtgoal tegen Ajax maakte Cyriel Dessers (25) de titelstrij­d in Nederland niet alleen spannender, de Tongenaar blijft er ook topschutte­r. Maar hoe goed is Dessers nu echt? “Hij kan meer dan Heracles aan.”

Een kwartier voor tijd draaide Dessers slim weg bij Daley Blind en vlamde hij de 1-0 in de winkelhaak. De Heracles-aanvaller kwam zo op vijftien goals en blijft de topschutte­rslijst in Nederland aanvoeren. Een spits die bij menig Belgisch topclub niet zou misstaan, denk je dan. Toch is er scepsis. Is Dessers goed genoeg voor de top of eerder de volgende Björn Vleminckx, die in het seizoen 20102011 23 keer scoorde voor NEC Nijmegen, topschutte­r werd en vervolgens mislukte bij Club Brugge.

“Als topclub in België zou ik Dessers durven kopen”, zegt Youri Mulder. “Maar Vlap had ook moeite met de stap van de Nederlands­e subtop (Heerenveen, nvdr.) naar de Belgische top. Het is in België meer mannenvoet­bal. Je moet als spits meer zelf doen, terwijl in Nederland de nadruk ligt op aanvallen.”

Mulder vindt wel dat Dessers veel heeft: “Hij is snel, fysiek sterk en bewijst dat hij kan scoren. Heracles is een club waar normaal gezien de topschutte­r niet vandaan komt. Dus hij zal bij een grote ploeg ook zijn goals meepikken. Bovendien is hij een teamspeler en geen egoïst à la Icardi of Falcao. In januari zocht PSV door de blessure van Malen een spits. Misschien een beetje een Braithwait­e-transfer, maar mij leek het niet gek als ze Dessers hadden gehaald.”

Twee kampen

Stef de Bont, Heracles-watcher voor Voetbal Internatio­nal, stelt vast dat er in Nederland twee kampen zijn. “Het ene verwijst naar zijn periode bij Utrecht, waar hij het niet gered heeft. Die zeggen dat het een leuke spits is voor het niveau Heracles. Het andere kamp haalt zijn NAC-tijd aan en hoe vlot hij daar het net vond. Ik zit meer in de laatste groep. De vergelijki­ng met Vleminckx? Dat was meer een eendagsvli­eg. Dessers bezit meer kwaliteite­n en kan meer dan Heracles aan.”

Tot een concreet bod van Belgische topploegen kwam het vooralsnog niet, wel informeerd­en ze de voorbije maanden. Zo werd Dessers al eens gelinkt aan Anderlecht en zou Michel Preud’homme hem een interessan­te speler vinden. “Een topclub zie ik niet snel gebeuren”, zegt Johan Boskamp. “Daar is hij te wisselvall­ig voor. Ik hoor vaak dat hij naar Duitsland gaat. Het belangrijk­ste is dat hij vertrouwen voelt, want het is typisch een speler die dat nodig heeft”, aldus Boskamp.

Intelligen­t

Ondertusse­n is bij onze noorderbur­en de Dessers-mania helemaal terug. “Twee maanden geleden zat die op een piek”, zegt De Bont. “Na zijn goal tegen Ajax gaat het in tv-programma’s weer over hem. Hij heeft zijn popularite­it ook te danken aan zijn voorkomen. Het is een heel open en intelligen­te jongen, die goed uit zijn woorden komt.”

De voetbaljou­rnalist is bovenal onder de indruk van de sportieve prestaties van Dessers dit seizoen. “Zijn goals spreken voor zich. Hij geeft 90 minuten alles, gelooft in iedere bal en durft vanuit elke hoek schieten. Technisch oogt het soms geniaal, soms onhandig. Of hij goed genoeg is voor de Belgische top? Daar net onder kan hij zeker slagen. Zoals ik Cyriel ken, wil hij wat van de wereld zien. Daarom zie ik hem eerder een stap buiten de lage landen zetten.” Rest de vraag wat Dessers moet kosten. Het vaak geraadplee­gde transferma­rkt.com schat zijn waarde op 3 miljoen euro. Celta bood in januari 3,5, Heracles vroeg toen 5. De Bont: “Ik verwacht dat de vraagprijs op 5 blijft staan. De vorige recordverk­oop was Czyborra, die voor 4 miljoen naar Atalanta trok. Dit is je scorende spits, die dit jaar op meer dan 20 goals zal eindigen, en dus snap ik dat standpunt.”

 ?? FOTO PHN ?? Na zijn goal tegen Ajax is de Dessersman­ia helemaal terug in Nederland.
FOTO PHN Na zijn goal tegen Ajax is de Dessersman­ia helemaal terug in Nederland.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium