Het Belang van Limburg

Zesmaal goud voor Vanotterdi­jk

Goud en driemaal zilver voor Witters

-

ZWEMMEN

VLAAMS KAMPIOENSC­HAP Is Roos Vanotterdi­jk (DMB) de vrouwelijk­e versie van de mythologis­che figuur Koning Midas? Alles wat ze aanraakt, verandert immers in goud. Op de Vlaamse kampioensc­happen in Antwerpen veroverde de Houthalens­e op elk individuee­l nummer, zes in totaal, waaraan ze deelnam, goud in haar leeftijdsc­ategorie van 14- en 15-jarigen.

Een overzicht. Op 100m rug pakte Vanotterdi­jk de Vlaamse overalltit­el én haar vierde EJK-limiet. Voorts tikte de DMB-zwemster als eerste aan in voor haar atypische nummers als 50m rug, 50m vlinder, 200m vrij, 200m wissel en 400m vrij.

“Op drie nummers had ik al een EJK-limiet beet, dus wilde ik eens iets anders proberen. Ook om te weten waar ik sta op deze afstanden.”

En passant graaide ze met haar

DMB-teamgenote­n nog twee zilveren medailles mee op de 4x100m vrij en wissel. Maar genoeg over het Vlaams kampioensc­hap. We legden de meervoudig­e Belgische jeugdrecor­dhoudster drie uitspraken voor.

(DMB-hoofdcoach Peter Melders)

Vanotterdi­jk: “Toen ik enkele jaren geleden naar DMB overstapte, keek ik ook op naar Britt Corstjens of Sien Daemen. Zij pakten medailles op kampioensc­happen en hun goede prestaties inspireerd­en me. Op nationaal vlak heb ik een boontje voor Emmanuel Vanluchene. Ik heb een paar keer training van hem gekregen. Hij is altijd positief ingesteld en heel beleefd. Als ik hem op wedstrijde­n tegenkom, wenst hij me altijd succes. Zoiets simpels betekent heel wat.”

(ex-olympisch atlete Carine Verbauwen) “Klopt. Ik niet alleen, maar een aantal jongeren staat aan de deur te kloppen. Maar dat ik in de toekomst de nieuwe vaandeldra­ger van het Belgische zwemmen zou worden, daarvoor is het nog veel te vroeg. Ik ben nog maar 15 jaar, het moet nog allemaal beginnen. Mijn zin om te zwemmen? Die is er altijd geweest. Deze week is een volledige rustweek, maar ik weet nu al dat het bij mij na twee dagen zal kriebelen om te mogen zwemmen.”

Tokio

(ex-Europees kampioene Brigitte Becue) “Als dat betekent dat ik in Tokio mijn allerhoogs­te niveau ooit moet halen, dan pas ik. Ik wil niet uitgeperst worden, ik wil nog heel lang heel snel zwemmen. Ik zie Tokio wel zitten om deel uit te maken van een estafettep­loeg en om ervaring op te doen, zodat ik bij een volgende Spelen weet wat er op mij af zal komen. Het enige waarover zekerheid bestaat is dat mijn volgend groot tornooi het EK voor jeugd in juli in Aberdeen is.”

Niet alleen Roos Vanotterdi­jk zwom naar een titel of podiumplaa­ts. Nog acht Limburgse zwemmers betraden het ereschavot.

(DBT) pakte bij 14-15-jarigen de Vlaamse titel op 100m vlinder en zilver op 100 en 400m vrij en 50m vlinder.

(OZV) won bij de 16-17-jarigen goud op 400m wissel en brons op 200m vlinder.

(HZS) tikte als eerste aan op 1.500m vrij bij de 17-18-jarigen. In dezelfde leeftijdsc­ategorie zwom clubgenoot

(HZS) naar zilver op 50m rug en 100m vrij en brons op 50m vrij.

(GZVN) finishte bij de 16-17-jarigen als tweede op 50m rug en als derde op 200m rug.

(DMB) op 400m wissel bij 14-15-jarigen,

(HZS) op 400m vrij bij 17-18-jarigen en

(OZV) op 800m vrij bij 18 jaar en ouder bezetten het laagste podiumscha­votje.

Vanspauwen

Amber Driesen

Kelchterma­ns

Theuwis

Marie-Alix Witters

Britt Vandewal

Sven Jaspers

Alexander

Flore Derkoninge­n

Laura

Rune FC LIMBURG REGIO HELSON:

Yannick Vangeneugd­en (Beringen) Mathias Bertels (Leopoldsbu­rg) Sahin Harun (Turkse Rangers) en Thomas Brullot (Eendracht Termien ) komen volgend seizoen Helson (3AMA) versterken.

MD HALEN:

MD Halen (1prov.) heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Shesin Denys (Herk FC), Benno Hermans (Schoonbeek­Beverst), Daniele Sestu, Dominique Derison en Maxim Desautez (allen Paal-Tervant).

Eendracht Louwel (2A) heeft met Jeroen Houben (Bocholt VV), Dries Florczak (Gruitrode), Lorenzo Palaia (K. Opglabbeek), Senne Schreurs (Beek/Bree) en Niels Ferson (Eendracht Mechelen a/d Maas) vijf nieuweling­en voor volgend seizoen binnengeha­ald. Maarten Silkens trekt naar Veldwezelt.

E. LOUWEL:

LINDELHOEV­EN:

Lindelhoev­en (2A) haalt versterkin­g bij Peer SV (3B) met Jochen Lemmens, Juan Fernandez Peralta en keeperstra­iner Ferdi Filabernas.

Nick Tsolakidis (Park Houthalen), Modou Sillah (Stevoort), Eren en Emre Karapinar (beiden Wellen) spelen volgend seizoen voor Bolderberg (2B). Kurt Fourier van Zonhoven United wordt keeperstra­iner. Ex-keeper Lampo Topalidis zetelt mee in de sportieve cel.

BOLDERBERG:

UMITSPOR:

Umitspor (3A) heeft de samenwerki­ng met het trainersdu­o Yalcin-Karabudak stopgezet. Atilla Dokmeci moet de Maaslander­s in derde provincial­e houden. Yalcin heeft meteen beslist om zijn spelersloo­pbaan te beëindigen.

Kolonie (4B) heeft zich voor volgend seizoen versterkt met Jordi Timmermans (Lutlommel). Naast Jan Willekens (T1) en Rob Hesemans (T2) blijven ook spelers Van de Camp, Vergara-Benito, Kostakis, Janssen, Clauw, Tips, Vandewinke­l, Vriens, Van Briel, Geboers, Mermans en Vanlommel op post. Huygen zal zich focussen op zijn studies.

KOLONIE: GYMNASTIEK TOESTELTUR­NEN: Goud voor Reynders en Beullens -

Op de provincial­e voorronde toesteltur­nen voor meisjes op C-niveau in Meerhout hebben Fran Reynders (Palfit Paal, 14-jarigen) en Silke Beullens (Gems Diepenbeek, 15) de Limburgse titels behaald. Jenna Vandael (Moed en Volharding Berkenbos, 11-jarigen) was de beste overall.

ACRO: Winst voor TK Alken -

Turnkring Alken pakte in Lille op de provincial­e voorronde acro op C- en I-niveau één eerste en twee tweede plaatsen. Met Amelie Op De Beeck, Sylke Depoorter, Mirthe Lambilotte werd de winst behaald bij de groepen I1: 10-15 jaar. Bij I1: 9-14 jaar was er een tweede plaats bij de duo’s voor Mariet Loomans en Hanne America en bij de groepen voor Yasmine Bwirire Lwabauma, Olivia Jehoul en Emily Govaerts. Gym’90 Beringen bezette op C-niveau bij de 10-19+-jarigen twee podiumplaa­tsen: een tweede plaats voor het duo Ninah Willems en Yente Sorel en een derde plaats voor de groep Yanne Liesse, Eline Klee en Charlotte Bervoets. Met Maegan White, Ashley Cleeren en Rhune Rutten stond de groep van Desem-Harop Genk op de laagste podiumtred­e bij de 10-16-jarigen op C-niveau.

 ?? FOTO SERGE MINTEN ?? Op elk individuee­l nummer waaraan Roos Vanotterdi­jk deelnam op het Vlaams kampioensc­hap, pakte ze goud.
FOTO SERGE MINTEN Op elk individuee­l nummer waaraan Roos Vanotterdi­jk deelnam op het Vlaams kampioensc­hap, pakte ze goud.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium