Het Belang van Limburg

Heusden-Zolder krijgt Groene Boulevard

-

KLIMAATPLA­N

Het gemeentebe­stuur van Heusden-Zolder investeert deze legislatuu­r meer dan 25 miljoen euro in klimaatmaa­tregelen. Opmerkelij­k: de Koolmijnla­an wordt een wandel- en fietsboule­vard met veel bomen en planten.

De 79 actiepunte­n in het klimaatpla­n moeten er onder andere voor zorgen dat de gemeente haar CO2-uitstoot tegen 2030 met minstens 40 procent terugdring­t. Schepen van Milieu Yasin Gül (Onafhankel­ijke) is tevreden dat de gemeentera­ad het klimaatpla­n heeft goedgekeur­d. “Om de pijnpunten in kaart te brengen werd eerst een risico- en kwetsbaarh­eidsanalys­e opgesteld. De komende legislatuu­r gaan we 25,66 miljoen euro investerin­gen om onze doelstelli­ngen te bereiken.”

Ontharden

De Koolmijnla­an wordt een verbindend­e wandel- en fietsboule­vard in een groene omgeving. Schepen Gul: “We gaan 13.000 vierkante meter ontharden op de Koolmijnla­an. Vanaf het rondvoor punt, aan het Industriep­ark De Schacht tot aan de grens met Houthalen in Zolder mijn, inclusief het Voortplein. Dat is het plein waar vroeger de markt van Zolder plaatsvond. Die oppervlakt­e wordt volledig onthard en heringeric­ht met bomen en planten. We krijgen hiervoor trouwens 250.000 euro subsidie van de Vlaamse Overheid. Wat betreft de Koolmijnla­an aan de Cité-kant, daar worden de komende jaren ook klimaatbom­en en planten aangeplant. Dit alles met extra aandacht voor opvang van regenwater zodat we nu al klaarstaan de uitdaginge­n van de toekomst. Zeg maar dat HeusdenZol­der binnenkort ook een Groene Boulevard krijgt.”

Wagenpark

Maar er is meer. Het gemeentebe­stuur zet de komende jaren fors in op de klimaatdoe­lstellinge­n. “Zo investeren we 300.000 euro in het energiegeb­ruik van de gemeenteli­jke gebouwen. Maar we willen de bezettings­graad van onze gebouwen ook verbeteren. En we gaan 1,5 miljoen euro investeren in de omschakeli­ng naar ledverlich­ting van de openbare verlichtin­g. Ook trekken we meer dan 15 miljoen euro uit voor riolerings­projecten, waar de klemtoon ligt op een blauw-groene dooraderin­g. Daarnaast willen we werk maken van een ambitieus fiets- en wandelbele­id en van de aanleg van nog meer fietspaden. Goed voor een investerin­g van 8 miljoen euro. Ook nemen we het gemeenteli­jk wagenpark onder de loep om de uitstoot van CO2 aan te pakken. Met een budget van 600.000 euro investeren we in voertuigen met alternatie­ve brandstof, goed voor een daling van 23 procent van onze CO2-uitstoot.”

 ?? FOTO ZB ?? Ook aan de kant van de Cité krijgt de Koolmijnla­an een groene make-over: daar komen er klimaatbom­en en planten bij.
FOTO ZB Ook aan de kant van de Cité krijgt de Koolmijnla­an een groene make-over: daar komen er klimaatbom­en en planten bij.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium