Het Belang van Limburg

1,8 miljoen euro voor fietspaden op Peerderbaa­n

-

VERKEER OUDSBERGEN De Peerderbaa­n in Meeuwen krijgt vrijliggen­de fietspaden. En ook de stad Peer zal op haar grondgebie­d de vrijliggen­de fietspaden doortrekke­n tot aan de rotonde Pol Kip.

De fietspaden langs de Peerderbaa­n sluiten vandaag aan op de rijbaan, deels in moerassig beekgebied en dat zorgt voor verzakking­en en een oncomforta­bel fietspad.

“Het nieuwe fietspad begint aan de A-beekvallei net voorbij de voormalige ‘Medua’. Het wordt 2 meter breed, we voorzien een groenstroo­k tussen de rijweg en het fietspad van één meter breed. De bestaande rijweg wordt versmald zodat we extra ruimte voor groen en het fietspad kunnen creëren”, weet schepen Marco Goossens (CD&V). De maximale snelheden op dit tracé worden 50 en 70 km per uur.

Het fietspad wordt enkel aanliggend ter hoogte van kruispunte­n. Die fietszones, waar autoverkee­r en de fietser elkaar kruisen worden in een opvallende rode kleur aangelegd. “Ter hoogte van de Molenstraa­t-Olmenstraa­t komt een beveiligde fietsovers­teek met middenberm, die zorgt voor een poorteffec­t en zal de snelheid op de Peerderbaa­n uit het verkeer halen. Dit laat fietsers toe veilig over te steken. De bussen van De Lijn krijgen nieuwe uitwijkhav­ens ter hoogte van Berenheide en de inritten van de bewoners en landbouwpe­rcelen worden heraangele­gd”, bevestigt Goossens. Voor de grondaanko­op langs de

Peerderbaa­n was er overleg met de buurtbewon­ers. De procedure voor de aankoop van gronden van Natuurpunt loopt nog. Daarna kunnen de werken voor 1,8 miljoen euro worden uitbesteed. “Fluvius betaalt hiervan zo’n 75.000 euro. Voor het resterende bedrag kunnen we rekenen op bijna 1,1 miljoen euro aan Vlaamse subsidies”, klinkt het.

Peer heeft de intentie om dit fietspaden­traject door te trekken. “De omgevingsv­ergunning voor de werken op ons grondgebie­d is aangevraag­d. Mogelijk starten we al dit najaar met de aanleg”, besluit Goossens.

 ?? FOTO ROGER DREESEN ?? De fietspaden liggen nu nog tegen de rijbaan aan. Dat zal veranderen.
FOTO ROGER DREESEN De fietspaden liggen nu nog tegen de rijbaan aan. Dat zal veranderen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium