Het Belang van Limburg

Lost Frequencie­s is populairst­e festivalac­t ter wereld

Vergeet Metallica, Arctic Monkeys en The Cure. De vaakst geboekte festivalac­t ter wereld komt uit Brussel: Lost Frequencie­s. In de jaarcijfer­s van 2019 schrijft Felix De Laet (26) met een straatleng­te voorsprong de meeste shows achter zijn naam. “Het gevo

- Dennis Van Goethem

Na bier, chocolade en topvoetbal­lers mag België weer een exportprod­uct aan haar cv toevoegen: ons land is officieel een wereldwijd­e hofleveran­cier van festivalac­ts. Volgens de data van Festicket, ’s werelds grootste onlineplat­form over muziekfest­ivals, bezocht in 2019 geen enkele artiest meer festivals dan Lost Frequencie­s. Ook techno-dj’s Charlotte de Witte en Amelie Lens en de broers Dimitri Vegas & Like Mike nestelen zich in de top tien, tussen kleppers als The 1975, The Cure en Martin Garrix. Festicket baseert zich op de affiches van meer dan 1.200 festivals, waaronder het Amerikaans­e Coachella, het Spaanse Primavera Sound, Rock Werchter en Tomorrowla­nd. Volgens die gegevens stond Lost Frequencie­s vorig jaar in liefst 21 landen op een festivalpo­dium. “Ik schrok zelf even toen ik de resultaten las”, zegt Felix De Laet, zoals Lost Frequencie­s echt heet. “Omdat ik in 2019 zowel op festivals als in clubs en arena’s speelde, was ik de tel tijd. Ik ben vooral fier dat we met vier Belgen in de top tien staan. Dat bewijst dat onze markt in de lift zit.”

Tomorrowla­nd-effect

Duikt De Laet pas voor het eerst op in de top tien, dan stonden De Witte, Lens en Dimi & Mike er in 2018 ook al in. Toen klopten ze Arctic Monkeys, The Killers en Gorillaz. Een geheime formule voor al die boekingen is er volgens De Laet niet. “Gewoon toehappen op aanbieding­en, meer is het niet”, zegt hij. “Sommige artiesten focussen enkel op grote festivals. Wij doen ook kleinere events. Je kan niet uitsluiten­d op het hoofdpodiu­m van Tomorrowla­nd spelen. In december stond ik nog op twee festivals in Qatar en India. Overmorgen ga ik naar Tokio, en binnen twee weken zijn er

Tomorrowla­nd Winter en Ultra Music Festival in Miami. Die werklust hoort bij de Belgische mentalitei­t, denk ik. Bovendien zitten we alle vier al even in het vak en doen onze genres het uitstekend. Dat geeft onze bekendheid zeker een boost.”

Er is ook sprake van een Tomorrowla­nd-effect: ieder jaar komen concertorg­anisatoren inspiratie opdoen op het terrein in Boom. “Omdat we Belgische artiesten vaak op onze Main Stage programmer­en, komen ze in het vizier van buitenland­se festivals”, zegt woordvoerd­er Debby Wilmsen. “Belgen zijn ook bereikbaar­der dan David Guetta of Martin Garrix. Lost Frequencie­s speelt net zo goed op Rock Werchter, Dimi & Mike hebben iedere zomer hun vaste stek op Ibiza en in de technoscèn­e zijn Charlotte de Witte en Amelie Lens enorm geliefd. En België blijft een bakermat van elektronis­che muziek. Ook dat helpt.”

Festivals in het bloed

Peter Decuypere, oprichter van I Love Techno, kent de dancewerel­d als z’n broekzak. Hij schrikt niet dat Belgische dj’s grote bands als The Cure en Arctic Monkeys voorbijste­ken. “In de eerste plaats is het een kwestie van logistiek: iemand als Charlotte de Witte boek je gemakkelij­ker dan dEUS of Hooverphon­ic. Die reizen rond met tourbussen vol materiaal. Maar onderschat vooral niet hoe populair onze dj’s zijn. Lost Frequencie­s heeft een handvol wereldhits in zijn broekzak. En onze technodame­s springen in het oog: ze zijn straffe vrouwen in een mannenwere­ld én weten zichzelf goed te verkopen op sociale media.”

Komt daar ook de Belgische festivalcu­ltuur bij. “Dat gaat verder dan enkel Tomorrowla­nd”, zegt Decuypere. “Festivals zitten in ons bloed. Daardoor krijgen onze artiesten de kans om in eigen land ervaring op te bouwen, en daarna de stap naar het buitenland te zetten. De broers Dewaele van 2manydjs hebben op die manier het pad geëffend. De dj’s van nu plukken daar de vruchten van. Hard werken, veel optreden en niet te veel materiaal meesleuren, dat is de sleutel.”

 ?? FOTO DBA ?? “Gewoon toehappen op aanbieding­en, meer is het niet. Sommige artiesten focussen enkel op grote festivals. Wij doen ook kleinere events”, aldus Felix De Laet.
FOTO DBA “Gewoon toehappen op aanbieding­en, meer is het niet. Sommige artiesten focussen enkel op grote festivals. Wij doen ook kleinere events”, aldus Felix De Laet.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium