Het Belang van Limburg

Vlaanderen verliest vertrouwd gezicht met Hugo Van den Berghe

-

OVERLIJDEN DE HAAN De Vlaamse acteurswer­eld verliest een van zijn vertrouwde gezichten. Hugo Van den Berghe, die in talloze tv-reeksen meespeelde, is afgelopen zondag in De Haan overleden. Hij werd 76.

De jongste jaren sukkelde Van den Berghe met zijn gezondheid en was hij nauwelijks nog op het tv-scherm te zien, maar toch was hij in Vlaanderen een vertrouwd gezicht. Dat dankte hij aan talloze rollen in reeksen zoals Aspe, Kinderen van Dewindt, Spoed, Heterdaad en Flikken. In de populaire VTM-soap Familie speelde hij tot 2001 de rol van onderzoeks­rechter Vincent Misotten.

Van den Berghe kaapte zelden hoofdrolle­n weg, en dat had te maken met het feit dat zijn echte liefde in het theater lag. Hij begon zijn leven ook als acteur op de planken, aanvankeli­jk in het amateurton­eel van zijn geboortepl­aats Wetteren. Na zijn theaterstu­dies speelde hij een tijdlang bij Toneel Vandaag in Brussel, waar hij ook directeur werd. Dezelfde functie bekleedde hij later ook bij NT Gent, het theaterhui­s waar hij ook in verschille­nde producties speelde, en zijn latere vrouw Blanka

Heirman ontmoette. Ondertusse­n had Van den Berghe ook al naam gemaakt via diverse populaire tv-programma’s van zowel de openbare omroep als VTM. De bekendste daarvan zijn het jeugdprogr­amma Tienerklan­ken, de rechtbankr­eeks Beschuldig­de, sta op en de series De vorstinnen van Brugge en Moeder, waarom leven wij?

Herseninfa­rct

Van den Berghe, die verschille­nde series regisseerd­e – zoals in 1978 de Cyriel Buysse-verfilming Het gezin van Paemel – bleef tijdens zijn leven niet gespaard van ziekte. Door een herseninfa­rct moest hij geruime tijd zijn activiteit­en staken, maar hij keerde uiteindeli­jk terug, zowel naar het podium als de filmset. Zo speelde hij in 2014 nog de rol van een bisschop in de film Café Derby. “Ik kan nu eenmaal niet zonder acteren”, zei hij toen.

 ?? FOTO MAARTEN DE BOUW ?? Hugo Van den Berghe, hier in ‘Cordon’.
FOTO MAARTEN DE BOUW Hugo Van den Berghe, hier in ‘Cordon’.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium