Het Belang van Limburg

Test-Aankoop neemt Nintendo onder vuur voor defecte joysticks

- Karsten Lemmens

De spelconsol­e Nintendo Switch kampt met joysticks die na een tijdje stuk kunnen gaan. Volgens Test Aankoop ontloopt Nintendo zijn garantieve­rplichting­en.

Je raakt de joystick niet aan en toch loopt je personage op het scherm naar rechts. Joy-Con Drift, heet dat fenomeen in de gamingwere­ld. Voor gamers is dat bijzonder storend, en het maakt het toestel zowat onbruikbaa­r. Volgens Test-Aankoop komt het Japanse bedrijf zijn verplichti­ngen rond de garantiewe­tgeving niet na. Consumente­n hebben in België recht op twee jaar garantie op producten die ze kopen. “Nintendo argumentee­rt dat het maar één jaar garantie moet bieden, omdat het niet aan de eindgebrui­ker, maar aan winkeliers verkoopt”, zegt Simon November van Test-Aankoop. “Maar de meeste problemen doen zich pas na dat eerste jaar voor.”

Dat brengt de verkoper in een netelige positie, want de eindgebrui­ker heeft wel recht op twee jaar garantie. Dus moet de verkoper de schadegeva­llen in dat tweede jaar vaak zelf ophoesten. Juridisch adviseur Philippe Van Walleghem bij Unizo zegt dat de handelaar tussen hamer en aambeeld zit. “Hij zal het product meestal herstellen of vervangen, omdat hij een goede dienstverl­ening wil bieden. Maar als hij nadien die kosten op de leverancie­r wil verhalen, is dat vaak niet mogelijk. Zeker als het om grote, buitenland­se bedrijven gaat.”

Bewijzen

In het geval van Nintendo probeerden handelaars onder die verplichti­ng uit te komen, meent Test-Aankoop. “Vanaf zes maanden na aankoop moet de klant bewijzen dat de schade al aanwezig was toen hij het product kocht, en dat hij die niet zelf heeft veroorzaak­t”, zegt November. “Maar zoiets kan je als consument natuurlijk niet bewijzen.” Intussen zou Nintendo zijn beleid hebben aangepast. Als iemand zijn Switch nu binnenbren­gt in een winkel, zou het toestel wel worden gerepareer­d, bleek uit een praktijkte­st van Test-Aankoop. Maar daar communicee­rt Nintendo niet open over. “Als maar tien procent van de gevallen komt klagen en negentig procent niet klaagt en met een kapot toestel blijft zitten, kost dat minder”, aldus November. Hij roept Nintendo op transparan­t te zijn en alle toestellen gratis te herstellen of te vervangen. Nintendo laat in een reactie weten dat het aantal Switch-toestellen met dat defect “in verhouding erg laag is”. Het baseert zich daarbij op het aantal klachten dat de eigen klantendie­nst in België ontving. Nintendo zegt nu zijn garantie “tot 24 maanden te verlengen, om het zo voor onze consumente­n eenvoudige­r te maken een mogelijk probleem op te lossen”. Die verlengde termijn gaat in maart in België in, net als in andere Europese landen. Tot het zover is, voert Test-Aankoop de druk op Nintendo op. Het vraagt mensen hun ervaringen te melden op de website Terapkapot.be waar het getuigenis­sen verzamelt over producten die te snel stuk gaan. Daar liepen in totaal al 9.000 meldingen binnen over allerhande producten.

 ?? FOTO GETTY IMAGES ?? De Joy-Cons, de spelcontro­llers die los te koppelen zijn van de Nintendo Switch, zouden volgens de consumente­norganisat­ie te snel kapot gaan.
FOTO GETTY IMAGES De Joy-Cons, de spelcontro­llers die los te koppelen zijn van de Nintendo Switch, zouden volgens de consumente­norganisat­ie te snel kapot gaan.
 ?? FOTO RR ?? Test-Aankoop maakte een ludiek filmpje van gameperson­age Mario die op een persconfer­entie zijn vertrek bij Nintendo aankondigd­e.
FOTO RR Test-Aankoop maakte een ludiek filmpje van gameperson­age Mario die op een persconfer­entie zijn vertrek bij Nintendo aankondigd­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium