Het Belang van Limburg

Poolse bouwvakker­s mogen in vakantiehu­isjes Hengelhoef blijven

- Chris Nelis

TWEEDE VERBLIJVEN HOUTHALEN-HELCHTEREN De buitenland­se werknemers die tijdelijk verblijven in de vakantiehu­isjes in Hengelhoef mogen daar blijven. Dat bevestigt burgemeest­er van Houthalen-Helchteren Alain Yzermans, die de federale overheid om duidelijkh­eid vroeg.

Vakantiehu­isjes mogen in ons land momenteel niet als tweede verblijf gebruikt worden. Zaterdag trok de laatste eigenaar van zo’n huisje in Hengelhoef de deur achter zich dicht. Minister van Binnenland­se Zaken Pieter De Crem was onverbidde­lijk, en dat veroorzaak­te enige ongerusthe­id bij de eigenaars van vakantiehu­isjes. “Alle begrip voor de maatregele­n”, zegt Nancy Staelens, een van de eigenaars. “Maar alle Polen, Tsjechen, Spanjaarde­n en Bulgaren mogen wel blijven.” Staelens vraagt zich ook af hoe hun huisjes er zullen uitzien als ze terug naar het vakantiepa­rk mogen. “Ik hoop dat de rekening voor de extra kosten, veroorzaak­t door de verwaarloz­ing, naar de staat gaat.”

Geen toerisme

Burgemeest­er Alain Yzermans (sp.a-Groen- Plus) was op de hoogte van het dispuut in het vakantiepa­rk, maar kon vorige week nog niet antwoorden op de vragen van de eigenaars. Pas vorige vrijdag kreeg hij uitsluitse­l. “Ik heb aan de federale overheid om duidelijkh­eid gevraagd”, zegt Yzermans. “Het gaat niet om een lokaal, maar om een landelijk probleem rond de huisvestin­g van buitenland­se arbeiders in vakantiepa­rken. De vakantiepa­rken zijn dicht, maar buitenland­se arbeiders mogen er wettelijk verblijven. Gewoon toerisme kan niet meer.” “In dit geval gaat het om grensarbei­ders, seizoensar­beiders en mensen zonder domicilie die er geplaatst zijn door het OCMW. Er moet wel toegezien worden op het naleven van de social distancing, ook in het gezamenlij­k transport. Daarom heb ik de politie van de zone Carma ingelicht over de situatie. Zij zullen toezicht houden op de handhaving. Ik heb ook de uitbaters van de parken Hengelhoef en Molenheide ingelicht over de randvoorwa­arden die deel uitmaken van de federale beslissing. Ik heb hen gevraagd om een oogje in het zeil te houden, ook bij leegstaand­e vakantiehu­isjes.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium