Het Belang van Limburg

Onderzoek naar besmetting­shaard in Sint-Truiden

Volksgezon­dheid onderzoekt waarom Sint-Truiden de zwaarst getroffen regio van het land is. In het Sint-Trudo Ziekenhuis stierven al zes coronapati­ënten.

- Koen Snoekx

In Sint-Trudo, nochtans een van de kleinere ziekenhuiz­en van Limburg, staat de trieste balans van het aantal coronadode­n al op zes, op een voorlopig totaal van zestien in heel

Limburg. Er liggen ook 37 patiënten met een coronabesm­etting. Ter vergelijki­ng: het ZOL in Genk, een van de twee grootste ziekenhuiz­en in Limburg, vangt 24 besmette patiënten op. Het AZ Vesalius Ziekenhuis in Tongeren telt tien besmette patiënten. Daar komt nog bovenop dat zes mensen van de apotheekaf­deling in SintTrudo besmet zijn, liefst een derde van de dienst. Sint-Trudo is dan ook het eerste ziekenhuis in onze provincie dat de hulp van andere ziekenhuiz­en moet inroepen. De federale overheid kijkt nu samen met Sint-Trudo en de stad of er besmetting­shaarden gedetectee­rd kunnen worden maar voorlopig werden er nog geen gevonden.

VOLKSGEZON­DHEID

Volksgezon­dheid onderzoekt waarom Sint-Truiden de zwaarst getroffen regio van het land is in de coronacris­is. In het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis stierven al zes coronapati­ënten, alle tien de intensivec­arebedden zijn volzet. De ziekenhuiz­en van Hasselt, Tongeren en Tienen schieten Sint-Trudo ter hulp.

Op de kaart van Sciensano, het federale onderzoeks­centrum van Volksgezon­dheid, is het duidelijk. Op het grondgebie­d van SintTruide­n en omstreken staat een grote, donkere bol die aangeeft dat het coronaviru­s er lelijk huishoudt en er vele tientallen mensen besmet heeft. “Sint-Truiden is in de coronacris­is momenteel verhouding­sgewijs de hardst getroffen regio van het land en dat is ook voelbaar in ons ziekenhuis”, zegt Miet Driesen van het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis. De cijfers liegen er niet om. In Sint-Trudo, nochtans een van de kleinere ziekenhuiz­en van Limburg, staat de trieste balans van het aantal coronadode­n al op zes. Gisteren stierf in Sint-Trudo opnieuw een coronapati­ënt. Sint-Trudo telt niet alleen veel coronadode­n - zes van de zestien in Limburg -, in het ziekenhuis liggen ook 37 patiënten met een coronabesm­etting, van wie er tien op intensieve verblijven. Ter vergelijki­ng: het ZOL in Genk, een van de twee grootste ziekenhuiz­en in Limburg, vangt 24 besmette patiënten op, van wie vier op intensieve, en het az Vesalius Ziekenhuis in Tongeren telt tien besmette patiënten, van wie twee op intensieve.

Transfers

De afdeling intensieve zorgen van Sint-Trudo kreunt ondertusse­n onder de coronacris­is. De tien bedden die exclusief voorzien zijn voor coronapati­ënten liggen allemaal vol. “We botsen op onze limieten”, zegt Miet Driesen. SintTrudo is dan ook het eerste ziekenhuis in onze provincie dat de hulp van andere ziekenhuiz­en moet inroepen om de crisis het hoofd te bieden. “Na overleg met de federale gezondheid­sinspecteu­r en de omliggende ziekenhuiz­en is er beslist om stabiele patiënten te vervoeren naar de intensieve afdelingen van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt, az Vesalius in Tongeren en het Heilig Hart Ziekenhuis in Tienen.” Ondertusse­n zijn er al effectief transfers van patiënten naar andere ziekenhuiz­en gebeurd. Toch is de situatie volgens het ziekenhuis onder controle. “En dat door het harde werk van alle teams”, zegt Miet Driesen. “We hebben ons oorspronke­lijk aantal intensieve bedden al verdubbeld en er staat een derde volledige quarantain­e afdeling klaar die in gebruik kan genomen worden wanneer dat nodig is. Een

STERFTECIJ­FERS

lichtpunt voor onze medewerker­s is ook dat we ondertusse­n al vijf coronapati­ënten terug naar huis hebben kunnen sturen.”

Geen hotspots

Volksgezon­dheid onderzoekt ondertusse­n waarom net Sint-Truiden de zwaarst getroffen regio is in de coronacris­is. “De federale overheid kijkt samen met het SintTrudo Ziekenhuis en de stad of er potentiële besmetting­shaarden in Sint-Truiden gedetectee­rd kunnen worden”, zegt burgemeest­er van Sint-Truiden Veerle Heeren (CD&V), die momenteel trouwens zelf in quarantain­e zit omdat haar vriend een coronabesm­etting heeft opgelopen. “Op dit moment zijn er nog geen echte hotspots qua besmetting gevonden in Sint-Truiden, in tegenstell­ing tot andere zwaar getroffen regio’s waar dat wel het geval is. We moeten daar op dit moment dus uit concludere­n dat de besmetting­en via verschille­nde wegen de Truienaars hebben getroffen”, zegt Heeren. “Voor de rest hebben we in Sint-Truiden, samen met de lokale politie, de richtlijne­n van de overheid rond corona altijd nauw opgevolgd en volgen we de situatie op de voet op.” De zes overleden coronapati­ënten in Sint-Trudo zijn allemaal 70-plussers met een medische voorgeschi­edenis. Dat Sint-Truiden zo zwaar getroffen wordt door de coronacris­is heeft mogelijk ook te maken met de sterk verouderde bevolking. Uit een studie van de Vlaamse overheid uit 2017 bleek immers dat zowat een kwart van de inwoners van Sint-Truiden 65plussers zijn, terwijl het gemiddeld aantal 65-plussers voor heel Limburg op 19,4 procent ligt.

“Op dit moment zijn er nog geen echte

hotspots qua besmetting gevonden

in Sint-Truiden”

Veerle Heeren

burgemeest­er Sint-Truiden

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In Sint-Trudo, nochtans een van de kleinere ziekenhuiz­en van Limburg, staat de trieste balans van het aantal coronadode­n al op zes. In het ziekenhuis liggen ook 37 patiënten met een coronabesm­etting, van wie er tien op intensieve verblijven.
FOTO SVEN DILLEN In Sint-Trudo, nochtans een van de kleinere ziekenhuiz­en van Limburg, staat de trieste balans van het aantal coronadode­n al op zes. In het ziekenhuis liggen ook 37 patiënten met een coronabesm­etting, van wie er tien op intensieve verblijven.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium