Het Belang van Limburg

Kalmer aan de grens maar toch nog 15 procent teruggestu­urd

-

In Riemst wordt de lokale politie geholpen door de federale politie van Vlaams-Brabant om de enige open grensoverg­ang met Maastricht in Vroenhoven te bemannen. “We doen dit zolang het nodig is, omdat onze collega’s van de federale politie Limburg op dit ogenblik haar handen vol hebben” zegt de chef. Tien tot vijftien procent van de weggebruik­ers, die zowel van Nederland naar België als van België naar Nederland rijden, wordt teruggestu­urd omdat ze geen geldige reden hebben om de grens over te steken.

Geen Nederlands­e signalisat­ie

In Smeermaas (Lanaken) gaat het om dezelfde aantallen. Aangezien de Brugstraat - Bosscherwe­g daar is afgesloten met dranghekke­n en zware betonblokk­en, is het drukker op de overgang van de Maaseikers­teenweg en de Brusselsew­eg (N766). “We doen geen tellingen, maar tien tot vijftien procent van de weggebruik­ers moet terugkeren”, klinkt het bij de politie Lanaken-Maasmechel­en, die ook geassistee­rd wordt door de federale politie.

Sommige Nederlande­rs betreuren het dat er geen signalisat­ie is geplaatst in Maastricht en maken morrend rechtsomke­er. “Ik heb burgemeest­er Penn-te Strake van Maastricht zondagvoor­middag persoonlij­k op de hoogte gebracht van de grensafslu­itingen. Zij ging de boodschap doorgeven aan haar diensten”, reageert burgemeest­er Marino Keulen (Open Vld) van Lanaken.

Goedkoop tanken

In de 2e Carabinier­slaan (N2) in Veldwezelt werd gisteren tot na de middag opvallend genoeg niet gecontrole­erd door de politie. Toch bleef het daar ook in de voormiddag rustig. Af en toe waagde wel een Nederlande­r de oversteek om goedkoop te tanken. “Ik zag vanop afstand dat er geen politiecon­trole was, dus reed ik de grens over”, zegt een bestuurder. “De brandstof is bij jullie 0,5 euro per liter goedkoper dan in Nederland, en de camera staat niet tussen de grens en het tankstatio­n. Dus ze kunnen mij ook niet op een camera zien rijden. Gelukkig maar, want een boete van 4.000 euro is veel om even 150 meter over de grens te rijden.”

Zandwegen geblokkeer­d

In Kinrooi werden naast de dertien verharde sluipwegen zelfs vijf onverharde zandwegen geblokkeer­d met nadarhekke­n, zandgeulen en betonblokk­en. “We blijven deze zaak zeer serieus nemen en hebben daarom besloten om werkelijk elke weg te barricader­en”, zegt burgemeest­er Jo Brouns (CD&V). “Alles is dicht. Om iedereen te beschermen.” In Maaseik en Lommel, waar er permanent gecontrole­erd wordt, was er gisteren opvallend minder verkeer dan in het weekend. “De meeste mensen hebben de boodschap nu echt wel begrepen”, zegt burgemeest­er van Lommel Bob Nijs (CD&V). “Velen beschikken ondertusse­n ook over de nodige attesten of bewijsdocu­menten om werk- en zorgverkee­r te rechtvaard­igen.”

Hulp van douane

Op de Napoleonsd­ijk en in de Kempenstra­at in Bocholt zijn de grensoverg­angen fysiek afgesloten met betonblokk­en en nadarhekke­n. “Op de Lozenweg en de Weerterweg voert de politie extra controles uit”, zegt burgemeest­er Stijn Van Baelen (VIA). Van Baelen stelt voor om de politiedie­nsten die overbelast zijn bij te laten staan door de douanedien­sten. “Deze diensten zijn al actief in het grensgebie­d. Hen mee inschakele­n kan de opdracht van de politie verlichten. De douane kan extra controles uitvoeren in het kader van hun opdracht.”

In Voeren werden maandagvoo­rmiddag alle grenzen met Nederland fysiek afgesloten. Enkel de grensoverg­angen bij Withuis in Moelingen en op De Plank in Sint-Martens-Voeren bleven open. Er werd wel gecontrole­erd.

 ??  ??
 ?? FOTO RR ?? n Kinrooi werden naast de dertien verharde sluipwegen zelfs vijf onverharde zandwegen geblokkeer­d met nadarhekke­n, zandgeulen en betonblokk­en.
FOTO RR n Kinrooi werden naast de dertien verharde sluipwegen zelfs vijf onverharde zandwegen geblokkeer­d met nadarhekke­n, zandgeulen en betonblokk­en.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium