Het Belang van Limburg

Geen play-offs meer dit seizoen

- Bart Lagae/Rob Mertens

Het is niet realistisc­h nog dit seizoen play-offs te spelen. Tot dat “voortschri­jdend inzicht” zijn de Belgische profclubs gekomen. Twee scenario’s blijven over: de slotspeeld­ag van de reguliere competitie en de bekerfinal­e spelen, of helemaal niet meer spelen. Over het vervolg van de competitie in de lagere reeksen beslist Voetbal Vlaanderen deze week.

15 april weer trainen, 15 mei weer voetballen. Dat was de timing waar de profclubs op rekenden om dit seizoen alsnog af te ronden. Maar een week na hun vorige vergaderin­g beseffen de clubs uit 1A en 1B dat de realiteit van de coronacris­is hun planning heeft ingehaald.

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block (Open VLD) verklaarde zondag dat de huidige maatregele­n acht weken zullen aanhouden. “Voortschri­jdend inzicht leert ons dat de play-offs op een normale manier afwerken, niet langer mogelijk is”, zegt een clubleider. De raad van bestuur van de Pro League zit woensdag opnieuw in een teleconfer­entie samen. Van de vier scenario’s die op tafel lagen, kunnen er twee overboord: de volledige play-offs afwerken of gedeelteli­jke play-offs afwerken.

Helemaal niets meer?

De vraag is nu of er überhaupt nog wordt gevoetbald. Onder anderen Zulte Waregem-CEO Eddy Cordier pleit ervoor om de competitie helemaal stop te zetten. Hij vroeg al technische werklooshe­id aan voor zijn trainers en overweegt hetzelfde voor te stellen voor zijn spelers.

De meeste clubs willen nog wel de reguliere competitie afwerken en de bekerfinal­e spelen, maar de Pro League wil op alle scenario’s voorbereid zijn. Wat als een speler van pakweg Waasland-Beveren positief test op corona op het ogenblik dat de trainingen hervatten? Moet heel de ploeg dan opnieuw in quarantain­e?

Ook de terugwedst­rijd van de promotiefi­nale blijft een vraagteken. Zal Oud-Heverlee Leuven aanvaarden om in een leeg stadion te spelen nadat Beerschot voor een vol huis de heenmatch heeft mogen afwerken?

De Pro League hoopt ook dat volgend seizoen eerlijk kan verlopen en denkt aan formules met achttien of twintig clubs in 1A. Het rekent onder meer op de UEFA voor richtlijne­n, onder meer wat betreft de verdeling van de Europese tickets.

En dan is er nog de vraag wie zich kampioen mag noemen. In Nederland gaan er stemmen op om de competitie vroegtijdi­g af te breken zonder kampioen. Het lijkt weinig waarschijn­lijk dat dit een scenario is waar Club Brugge zich in zal kunnen vinden.

Lagere reeksen

Wat de amateur-, provincial­e en jeugdreeks­en betreft, hakt Voetbal Vlaanderen wellicht nog deze week de knoop door over het al dan niet stopzetten van de competitie. Dat heeft voorzitter Marc Van Craen gezegd. “Het is een heel moeilijke beslissing, maar we hopen uiterlijk vrijdag te landen, zodat we dan onze beslissing officieel kenbaar kunnen maken”, zei Van Craen maandag op ROB-tv. Volgens de voorzitter liggen hier momenteel wel nog vier scenario’s op tafel. “In eerste instantie is dat een poging om de competitie volledig uit te spelen”, aldus Van Craen. “Scenario twee is de competitie uitspelen, maar zonder eindronde en dan op basis van de rangschikk­ing beslissen. Maar ik denk dat we allemaal voelen dat de evolutie der dingen dat misschien wel schier onmogelijk zal maken. En dan zijn er scenario’s drie en vier, waarbij de competitie stopgezet wordt. Bij scenario drie wordt de rangschikk­ing opgemaakt en worden de klimmers en dalers bepaald aan de hand van bepaalde criteria (lees: de huidige klassering), scenario vier tot slot is de competitie neutralise­ren. Nogmaals, dit is een heel moeilijke beslissing en wij hopen op solidarite­it en begrip van onze clubs.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium