Het Belang van Limburg

Het nieuwe theedrinke­n

-

Afgelopen weekend raakte bekend dat de helft van de coronapati­ënten die opgenomen zijn in het Ziekenhuis Oost-Limburg van Turkse origine is. Een bericht waar te veel mensen op een krampachti­ge manier mee omgaan. Zeggen welke afkomst mensen hebben, betekent niet dat je iemand viseert. Vlaams minister van Samenleven Bart Somers (Open Vld) heeft gedaan wat hij moest doen en heeft meer personeel ingezet om de Turkse gemeenscha­p correct te informeren. Ook lokale influencer­s, want iemand die je kent, ga je sneller geloven. Al zie je ook de bekendste kopstukken uit de gemeenscha­ppen met elkaar botsen. Als de ene zegt dat er in Genk veel mensen van Turkse origine in het ziekenhuis liggen, dan doet de andere dat af als fake news. En zodra Vlaams minister Zuhal Demir (N-VA) mensen vraagt om hun gedrag aan te passen, veren andere partijen recht om dit af te doen als politieke recuperati­e.

Maar mensen informeren is niet hetzelfde als iemand viseren. Het moet ervoor zorgen dat het aantal zieken en doden zoveel mogelijk beperkt wordt. Niets doen en je aanpak niet aanpassen aan de doelgroep: dat zou pas misdadig zijn. Dat allochtone­n worstelen met de coronamaat­regelen blijkt ook uit een rondvraag van deze redactie.

Eigenlijk zijn er twee strekkinge­n: een eerste groep die zegt dat iedereen in zijn buurt de regels zeer goed opvolgt en een tweede groep die met eigen ogen veel roekeloos gedrag ziet. Misschien zijn ze in sommige gemeenten beter geïnformee­rd dan in andere of is de sociale controle strikter. Maar we hebben nog te veel verhalen gehoord van mensen die op bezoek gaan bij hun ouders of die hun oma’s en opa’s gebruiken als kinderoppa­s. Bovendien duikt een ander fenomeen op: winkelen als tijdverdri­jf. Niet om kleren, wel om eten. Een uitbater van een Turkse supermarkt is helemaal dolgedraai­d van politieman te spelen in zijn eigen tent. Boodschapp­en doen lijkt wel het nieuwe theedrinke­n, zo stelt hij vast. Mensen komen met de hele familie winkelen en blijven graag rondhangen. Hij laat nu nog maar één persoon per gezin binnen. Dat theekransj­e tussen de rekken is dus ook voorbij. Binnenblij­ven is moeilijk voor iedereen. De banden in Turkse, Marokkaans­e en Italiaanse gemeenscha­ppen zijn erg hecht. Familie de deur wijzen is niet evident, maar als je de beelden ziet van de militaire colonne die Italiaanse lijkkisten vervoert, dan weet je dat het niet anders kan. Voor wie er nog aan twijfelt: het nieuws over het ziekenhuis in Genk is niet fake, het is waar.

Liliana Casagrande

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium