Het Belang van Limburg

Zes personeels­leden van apotheekaf­deling Sint-Trudo thuis met coronabesm­etting

- Koen Snoekx

Het coronaviru­s vindt ook steeds vaker zijn weg naar het ziekenhuis­personeel. In het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis zitten zes mensen van de apotheekaf­deling, onder wie ook hoofdaptoh­eker Ingrid Stockmans (48), in thuisisola­tie met een coronabesm­etting. “Een derde van onze dienst is besmet.”

Op de apotheekaf­deling van het Truiense Sint-Trudo Ziekenhuis werken ze normaal met een achttienta­l mensen, maar het coronaviru­s heeft liefst een derde van de afdeling geveld. Zo zit hoofdapoth­eker Ingrid Stockmans (48), net als vijf van haar apotheekas­sistenten, in thuisisola­tie omwille van een coronabesm­etting. “Donderdago­chtend stond ik op met enorme hoofdpijn. Ik ben nog naar het werk gegaan, maar toen ik ’s avonds thuis kwam, was ik heel ziek en had ik 39,8 graden koorts”, vertelt Ingrid. “Ik heb mij onmiddelli­jk in quarantain­e geplaatst in de slaapkamer en heb mij vrijdag laten testen. Zaterdag kreeg ik de bevestigin­g dat ik besmet was met het coronaviru­s.” Momenteel gaat het met Ingrid relatief goed. “Donderdag heb ik mij heel slecht gevoeld, maar sinds het weekend gaat het eigenlijk vrij goed en heb ik buiten een druk op mijn borstkas en spierstijf­heid, weinig symptomen.” Voor haar vijf assistente­n is dat wel anders. “Zij zijn wel heel ziek van het virus en hebben de gekende symptomen zoals koorts, hoestbuien, druk op hun borstkas, en diarree.”

Kleine ruimte

De apotheekaf­deling van het Sint-Trudo Ziekenhuis kan voorlopig nog blijven draaien. “Naast mezelf telt mijn team nog vier apothekers”, zegt Ingrid. “In crisissitu­aties kan onze afdeling met twee apothekers blijven draaien, dus duimen maar dat de andere apothekers niet ziek worden. Momenteel krijgen we al hulp van verpleeg kundigen en medewerker­s van de sterilisat­ie om het operatione­el werk in de apotheek te ondersteun­en.” Hoe Ingrid en de andere leden van haar team besmet raakten met het coronaviru­s is niet duidelijk. “Ik denk niet dat we het virus in het ziekenhuis hebben opgedaan. Als personeel van de apotheek hebben we immers nauwelijks tot geen patiëntenc­ontact. Iemand van ons heeft het virus wellicht van buiten in het ziekenhuis gebracht.” Dat het virus zich op de afdeling kon verspreide­n, is volgens Ingrid niet onlogisch. “We werken op onze afdeling met mondmasker­s en we respectere­n de regels rond handhygiën­e. Ook proberen we afstand van elkaar te houden, maar in die kleine ruimte waarin we werken is dat niet altijd evident. Daarnaast doe je als assistent of apotheker veel handelinge­n en neem je vaak dezelfde zaken vast, dus mogelijk heeft het virus zich op deze manier verspreid.” Ingrid hoopt dat ze maandag terug aan de slag kan. “En nu maar duimen dat de rest van mijn team overeind blijft, al heerst er bij de collega’s toch wel ongerusthe­id.”

30 procent meer zieken

In het Sint-Trudo Ziekenhuis zit naast de zes mensen van de apotheekaf­deling - nog een vijftal andere zorgverlen­ers met een coronabesm­etting in thuisisola­tie. Ook in de andere Limburgse ziekenhuiz­en slaat het coronaviru­s toe onder het personeel. Op de afdeling cardiologi­e van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt zitten vier van de twintig cardiologe­n in thuisisola­tie door een coronabesm­etting. “De meesten zijn ondertusse­n aan de beterhand en we hopen dat ze volgende week of de week daarna opnieuw beschikbaa­r zijn”, klinkt het daar. “We doen er alles aan om ons goed te beschermen, want een zieke zorgverlen­er kan natuurlijk niet voor patiënten zorgen.” Ook in het Mariazieke­nhuis in Pelt zijn heel wat zorgverlen­ers geveld door ziekte. “We hebben momenteel ongeveer 30 procent meer ziekteverz­uim dan tijdens dezelfde periode vorig jaar”, zegt woordvoers­ter Ine Ooms. “Hoeveel zorgverlen­ers hiervan effectief besmet zijn met het coronaviru­s is niet duidelijk.” Toch worden niet alle ziekenhuiz­en getroffen. “Wij hebben nog geen personeels­leden met een vastgestel­de coronabesm­etting”, zegt Hans Ramaekers, directeur van het Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik.

 ?? FOTO RR ?? Hoofdapoth­eker Ingrid Stockmans (48) zit net als vijf van haar apotheekas­sistenten in thuisisola­tie omwille van een coronabesm­etting.
FOTO RR Hoofdapoth­eker Ingrid Stockmans (48) zit net als vijf van haar apotheekas­sistenten in thuisisola­tie omwille van een coronabesm­etting.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium