Het Belang van Limburg

Eindelijk lichtpuntj­e: ziekenhuis­opnames stijgen minder snel

- Koen Snoekx

De dodentol van de coronacris­is in Limburg stond gisteravon­d op zestien, vijf overlijden­s meer dan de dag voordien. Ruim 500 Limburgers hebben met zekerheid een coronabesm­etting. Toch ook een lichtpuntj­e: voor het eerst stegen de ziekenhuis­opnames minder snel.

Het dodental door het coronaviru­s in ons land steeg gisteren, met dertien nieuwe overlijden­s naar 88. In Limburg stond de trieste balans gisteravon­d op zestien doden. Vijf nieuwe coronapati­ënten lieten hier het leven. Dat is de grootste stijging sinds vorige week maandag toen de eerste coronadode in Limburg viel. Het Truiense Sint-Trudo telt zes overlijden­s, in het Jessa in Hasselt stierven al vijf coronapati­ënten en het ZOL in Genk telt twee dodelijke slachtoffe­rs. In het Mariazieke­nhuis in Pelt stierf gisteren een eerste coronapati­ënt. Het SintFranci­scuszieken­huis in Heusden-Zolder en Ziekenhuis Maas en Kempen in Maaseik hadden eerder al een coronadode te betreuren. Enkel in het AZ Vesalius in Tongeren stierf nog niemand aan het coronaviru­s.

Bemoedigen­d

Gisteren stond de teller van het aantal bevestigde coronabesm­ettingen in ons land op 3.743. Een stijging met 342, terwijl er zondag nog 586 extra besmetting­en waren. In totaal lagen er gisteren in ons land 1.643 besmette patiënten in het ziekenhuis. Een stijging van 290 ziekenhuis­opnames, terwijl er zondag nog 335 extra ziekenhuis­opnames waren. “Voor het eerst zien we in ons land een voorzichti­ge daling van het aantal nieuwe bevestigde besmetting­en en het aantal ziekenhuis­opnames”, zegt Steven Van Gucht van Sciensano. “Dit is bemoedigen­d, maar we moeten voorzichti­g zijn. De komende weken zullen zeker nog zwaar zijn. Maar we hebben het virus bij zijn nekvel en we mogen zeker niet loslaten.”

Diezelfde positieve trend was ook in Limburg merkbaar. Uit cijfers van Sciensano bleek gisteren dat ruim 500 Limburgers met zekerheid een besmetting hebben opgelopen. Ven hen verbleven er 177 in het ziekenhuis, van wie 38 op intensieve. Zondag was er nog sprake van 165 patiënten in het ziekenhuis, van wie 33 op intensieve. Het aantal besmette coronapati­ënten in de Limburgse ziekenhuiz­en nam op één dag dus toe met twaalf, dat is de laagste stijging in Limburg sinds begin vorige week.

Ruim 500 besmetting­en

Met ruim 500 bevestigde besmetting­en - het werkelijke aantal ligt nog een stuk hoger omdat mensen met lichte symptomen al een tijdje niet meer getest worden - blijft Limburg wel nog altijd de zwaarst getroffen provincie. Limburg blijft trieste koploper van het aantal besmetting­en en dat zowel in absolute aantallen als in incidentie (aantal besmetting­en per inwonersaa­ntal). Zo waren in Limburg gisteren ruim 60 op 100.000 inwoners besmet met het coronaviru­s, zondag waren er dat nog 55 op 100.000, zaterdag 44 op 100.000. De tweede zwaarst getroffen provincie in ons land is momenteel Vlaams-Brabant met ruim 50 op 100.000 besmette personen, gevolgd door Waals-Brabant en Henegouwen, met elk ruim 40 op 100.000 besmette personen.

“De komende weken

zullen zeker nog zwaar zijn. Maar we hebben het virus bij

zijn nekvel en we mogen niet loslaten”

Steven Van Gucht

Viroloog bij Sciensano

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In het Jessa in Hasselt overleed gisteravon­d nog een patiënt aan het coronaviru­s. Dat brengt het aantal dodelijke slachtoffe­rs in ons land op 88.
FOTO SVEN DILLEN In het Jessa in Hasselt overleed gisteravon­d nog een patiënt aan het coronaviru­s. Dat brengt het aantal dodelijke slachtoffe­rs in ons land op 88.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium