Het Belang van Limburg

Ziekenhuiz­en stappen mee in internatio­nale medicijnpr­oeven

- Hilde Van den Eynde

Binnenkort kunnen gehospital­iseerde Belgische coronapati­ënten opteren voor een experiment­ele behandelin­g. Ze krijgen kandidaat-medicijnen tegen de longziekte toegediend, waarvan nog niet is bewezen dat ze werken.

Een malariamed­icijn, een geflopte ebolaremme­r en twee aidsremmer­s. Kan een van deze medicijnen patiënten met COVID-19 beter maken? Dat gaat de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie (WHO) vanaf nu uitzoeken in een studie bij duizenden gehospital­iseerde patiënten met de longziekte, ook in ons land.

De vier medicijnen die zullen worden getest zijn chloroquin­e, remdesivir, ritonavir en lopinavir. Ze worden ook nu al her en der door intensieve-zorgartsen aan zwaar zieke patiënten toegediend – als ze de hand kunnen leggen op voldoende medicijndo­sissen. Dat gebeurt vooralsnog op theoretisc­he basis, zonder dat al bewezen is dat de medicijnen werken bij mensen. De studie moet de bewijzen leveren dat ze dat doen – of niet, zegt Emmanuel Bottieau van het Instituut voor Tropische Geneeskund­e in Antwerpen, die meeschreef aan de voorlopige behandelri­chtlijn voor coronapati­ënten in België. En ze moet ervoor zorgen dat de aanvoer van de medicijnen naar de ziekenhuiz­en wordt vlotgetrok­ken.

De Europese studie maakt deel uit van een wereldwijd­e proef met duizenden patiënten die de WHO heeft opgezet. Het Europese luik, waaraan 3.200 COVID-patiënten kunnen deelnemen, wordt bekostigd met Europees geld. Het betreft patiënten uit België, Nederland, Luxemburg, Frankrijk, Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje en Zweden. In ons land stappen de universita­ire ziekenhuiz­en van Antwerpen, Gent en Luik in de studie, net als het SintPieter­sziekenhui­s

in Brussel. De Antwerpse microbiolo­og Herman Goossens (UZA) coördineer­t het Belgische luik.

Ambitieuze studie

“Het is een ambitieuze studie”, zegt Emmanuel Bottieau, die zelf als consulent infectiezi­ekten verbonden is aan het UZ Antwerpen en mee de kar trekt. “We hopen honderden Belgische patiënten te kunnen inschrijve­n.” Wanneer de studie in ons land precies van start gaat, is nog onzeker. De ethische comités van de ziekenhuiz­en moeten hun toestemmin­g nog geven en vele administra­tieve plichtpleg­ingen moeten worden afgewerkt. “We starten niet deze week, wel heel binnenkort”, schat Bottieau. “We willen niet talmen, want je weet vooraf nooit hoe een epidemie verloopt. Nu hebben we nog veel patiënten, wat nodig is voor een statistisc­h onderbouwd­e analyse, maar als de epidemie straks inzakt, misschien niet meer.”

Risico’s

Enkel gehospital­iseerde patiënten die kortademig zijn en extra zuurstof of beademing nodig hebben, komen in aanmerking voor deelname. “Het gaat niet alleen om patiënten op intensieve, ook om patiënten op zaal.” Gehospital­iseerde patiënten zijn niet verplicht tot deelname aan de studie, die immers ook risico’s kan inhouden. Wie niet meedoet, krijgt de standaardb­ehandeling (koortsweri­ng, pijnstilli­ng, extra zuurstof of beademing).

De studie zal alles bij elkaar drie jaar duren, maar er komen geregeld tussentijd­se analyses, zegt Bottieau. “We kunnen het studieprot­ocol onderweg ook bijsturen. Mocht blijken dat één medicijn erboven uitsteekt, dan kunnen we beslissen om het als standaardb­ehandeling te gaan geven, lang voor alle studieresu­ltaten finaal verwerkt zijn.”

Vreest Bottieau niet dat de administra­tieve last, die bij elke medicijnst­udie hoort, de toch al overbevraa­gde intensieve-zorgartsen nog meer in het rood zal duwen? “Het is een deel van ons wer”’, zegt hij nuchter. “Alle deelnemend­e ziekenhuiz­en hebben ervaring met dit soort studies. En we moeten dit gewoon doen, anders weten we nooit welk medicijn werkt, en welk niet.” Medicijnen die het sars-CoV-2-virus, dat de longziekte COVID-19 veroorzaak­t, remmen of doden, zijn niet enkel voor patiënten van levensbela­ng. Ze kunnen ook ter preventie aan gezondheid­swerkers en aan mensen met een verhoogd risico op een slechte infectie-afloop worden gegeven, zoals hartpatiën­ten en longpatiën­ten. En ze kunnen verhindere­n dat patiënten zo ziek worden dat ze intensieve zorg nodig hebben, of ervoor zorgen dat ze minder lang ziek zijn zodat hun bed vrijkomt voor een volgende patiënt.

 ?? FOTO PHN ?? Van de vier mogelijke behandelin­gen is nog niet bewezen dat de medicijnen werken tegen de longziekte.
FOTO PHN Van de vier mogelijke behandelin­gen is nog niet bewezen dat de medicijnen werken tegen de longziekte.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium