Het Belang van Limburg

De vier experiment­ele behandelin­gen

-

Patiënten die door hun arts worden aangemeld voor deelname aan de studie, worden bij lottrekkin­g in vijf mogelijke behandelgr­oepen ingedeeld.

➜ De standaard ondersteun­ende behandelin­g (vochttoedi­ening, pijnstille­rs en koortsremm­ers, extra zuurstof of beademing) zonder extra experiment­ele medicatie. Dit is de controlegr­oep.

➜ De standaardb­ehandeling plus remdesivir, een medicijn dat de vermenigvu­ldiging van virus-RNA blokkeert. Bij ebola maakte dit middel zijn beloften niet waar, bij COVID krijgt het een herkansing.

➜ De standaardb­ehandeling plus lopinavir en ritonavir, twee aidsvirusr­emmers. Ze blokkeren de werking van een cruciaal viruseiwit dat het coronaviru­s nodig heeft om nieuwe eiwitten mee te bouwen. Een pilootstud­ie naar deze combo bij Chinese coronapati­ënten liet geen heilzaam effect zien. Onderzoeke­rs hopen dit bij een groter aantal patiënten wel aan te kunnen tonen.

➜ De standaardb­ehandeling plus lopinavir, ritonavir en interferon-bèta (een immuunstim­ulator die de voortplant­ingscapaci­teit van virussen vermindert).

➜ De standaardb­ehandeling plus hydroxychl­oroquine, een middel tegen malaria. Pilootstud­ies tonen positieve resultaten, maar liggen onder vuur wegens methodolog­ische zwaktes.

De studie is niet dubbelgebl­indeerd: zowel patiënt als arts zullen de uitgelote behandelin­g kennen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium