Het Belang van Limburg

“Bepaalde leerstof zal wellicht niet gezien worden”

CORONACRIS­IS Het ziet er steeds meer naar uit dat de coronamaat­regelen in ons land op 5 april niet zullen worden opgeheven.

- Sanne Deferme

ONDERWIJS HASSELT

Minister van Volksgezon­dheid Maggie De Block stelde afgelopen weekend dat de huidige situatie nog minstens acht weken kan duren. Viroloog Marc Van Ranst zei eerder al dat ook plannen voor de zomervakan­tie beter nog even opgeborgen blijven. In het basis- en secundair onderwijs rijzen intussen steeds meer vragen over hoe het straks verder moet als de lessen na de paasvakant­ie nog niet hervat mogen worden. Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts staat ondertusse­n in continu overleg met onderwijsk­oepels en -vakbonden. Hij wil daarbij eventuele nieuwe maatregele­n van de regering niet afwachten. Wellicht komt hij volgende week al met meer richtlijne­n.

Zal ook nieuwe leerstof vanop afstand aangebrach­t moeten worden?

Tot aan de paasvakant­ie mogen taken voor leerlingen alleen bestaan uit herhalings­oefeningen van reeds geziene leerstof. “Maar dat idee zal moeilijker vol te houden zijn na de paasvakant­ie”, zegt pedagoog Pedro De Bruyckere. “Je moet dan als school prioriteit­en stellen en kijken welke leerstof je vanop afstand kan aanbrengen, en welke niet. Maar dat is moeilijk als je niet weet hoelang de situatie nog zal duren.”

“Het aanbrengen van nieuwe leerstof is inderdaad een van de dilemma’s waar we nu mee zitten”, zegt Michaël Devoldere, woordvoerd­er van minister van Onderwijs Ben Weyts. “Maar we moeten ook rekening houden met leerlingen die geen laptop hebben, of waarvan de ouders de laptop de hele dag nodig hebben voor telewerk.”

(Hoe) zullen leerlingen geëvalueer­d worden?

“Voor kinderen in het basisonder­wijs tot en met het vijfde leerjaar zijn de leerplanne­n voldoende flexibel en heb je nog wat speling”, zegt De Bruyckere. “Maar voor afstuderen­de leerlingen in het zesde leerjaar en voor het secundair onderwijs wordt dat een hele uitdaging.” Geen evaluatie doen behoort volgens de pedagoog niet tot de mogelijkhe­den. “Maar het zal op een alternatie­ve manier moeten gebeuren, door toetsen bijvoorbee­ld door taken te vervangen, met alle beperkinge­n van dien.”

Volgens Marc Hermans, departemen­tshoofd van de lerarenopl­eiding aan hogeschool PXL, zal er bij evaluaties ook sprake zijn van enige mildheid. “Men zal rekening houden met de situatie van elke leerling, en hem vaak het voordeel van de twijfel geven. Bij thuisonder­wijs krijgt niet iedereen dezelfde kansen, dan moet ook niet iedereen gelijk geëvalueer­d worden.”

Moet de zomervakan­tie ingekort worden?

“Het is te vroeg om daarover te speculeren”, zegt Devoldere. “Dat zou ook niet motiverend werken. We vragen op dit moment enorm veel van scholen en leerkracht­en. Dan kunnen we hen niet doodleuk vragen om vakantie in te leveren.” Volgens Hermans is een inkorting van de vakantie enkel mogelijk als nu alle activiteit­en stopgezet worden. “Leerkracht­en verzetten nu vaak nog meer werk dan anders. Dan kan je hen niet vragen om in de zomer ook te werken.”

Zullen de eindtermen nog behaald kunnen worden?

“Ik denk dat we ervan moeten uitgaan dat bepaalde leerstof niet gezien zal worden”, zegt De Bruyckere. “De gevolgen daarvan zullen we nog een tijd voelen, zeker volgend schooljaar. Leerkracht­en zullen bepaalde leerstof eerst moeten bijspijker­en alvorens nieuwe aan te leren. Maar iedereen zal willen voorkomen dat dit een verloren jaar wordt.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? In het basis- en secundair onderwijs rijzen intussen steeds meer vragen over hoe het straks verder moet als de lessen na de paasvakant­ie nog niet hervat mogen worden.
FOTO SVEN DILLEN In het basis- en secundair onderwijs rijzen intussen steeds meer vragen over hoe het straks verder moet als de lessen na de paasvakant­ie nog niet hervat mogen worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium