Het Belang van Limburg

Burgemeest­er Lommel roept gezonde werknemers op zeker te gaan werken

-

Burgemeest­er Bob Nijs (CD&V) roept gezonde werknemers op om zeker te gaan werken. Hij merkt dat lokale bedrijven geconfront­eerd worden met werknemers die thuis blijven uit angst. “Een begrijpeli­jke reactie, maar wie kan moet zijn verantwoor­delijkheid nemen om de werkgelege­nheid in de toekomst niet in gevaar te brengen”

“Ik begrijp de ongerusthe­id bij de werknemers, maar ik krijg ook heel wat ongeruste zaakvoerde­rs aan de lijn. Die zijn niet alleen bezorgd over hun bedrijf, maar ook over de werkgelege­nheid in de toekomst”, stelt de Lommelse burgemeest­er Bob Nijs. “Daarom wil ik werknemers die gezond zijn oproepen om verantwoor­delijkheid te nemen, en zeker te gaan werken als de werkgever garandeert dat dit in veilige omstandigh­eden kan. Door te gaan werken dragen we ons steentje bij om onze regio te versterken zodra de crisis achter de rug is. We klappen elke avond in onze handen voor de zorgverlen­ers, en dat is terecht. Maar ook werknemers uit andere sectoren, die in deze moeilijk omstandigh­eden naar hun werk gaan, verdienen applaus.”

Voorzorgen

Eén van de bedrijven die aan de alarmbel trekt, is Viskoteepa­k, een fabrikant van cellulose casings en verpakking­en voor de voedingsin­dustrie. “Normaal werken we in vijf ploegen met 370 werknemers. Maar door de coronacris­is zitten we met een veel hoger ziekteperc­entage dan gemiddeld. Een vijftigtal mensen zit thuis, terwijl dat er anders hoogstens tien zijn”, stelt Jan Maas van het management­team.

“We vermoeden daarom dat heel wat gezonde werknemers thuis blijven uit ongerusthe­id. Een begrijpeli­jke reactie, maar dat is onnodig. De werkomgevi­ng is zo ingericht dat de afstandsre­gel van 1,5 meter overal gerespecte­erd kan worden. Zelfs in de bedrijfska­ntine hebben we maatregele­n genomen zodat iedereen apart aan één tafel kan zitten.”

Het bedrijf vreest dat de productie in het gedrang komt als er nog meer werknemers zich ziek melden. “En dat zou de eerste keer zijn sinds de oprichting in 1975. Als we het productiep­roces moeten stilleggen, zijn we misschien maanden kwijt voor dat volledig is heropgesta­rt. We produceren op het vlak van salami’s de worstenvel­len voor 50 procent van de wereldmark­t. Als dit stilvalt, zal dat internatio­naal voelbaar zijn. Uit Spanje en Italië, waar supermarkt­en worden leeggekoch­t, is de vraag nu juist heel groot.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium